Economie

Nederlandse aanpak bepleit voor schuld VS

WASHINGTON (ANP) – De Verenigde Staten bereiken naar verwachting maandag het plafond voor de staatsschuld van 14,3 biljoen dollar (ruim 10 biljoen euro). Als het Amerikaans Congres de staatsschuld niet verhoogt, dreigt het land failliet te gaan.

16 May 2011 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 14:58
beeld ANP
beeld ANP

WASHINGTON (ANP) – De Verenigde Staten bereiken naar verwachting maandag het plafond voor de staatsschuld van 14,3 biljoen dollar (ruim 10 biljoen euro). Als het Amerikaans Congres de limiet voor de staatsschuld niet verhoogt, dreigt het land zijn schulden niet meer te kunnen afbetalen.

Maar verzet komt er onder meer van het Republikeins congreslid Bill Huizenga, afkomstig uit Zeeland in de Amerikaanse staat Michigan, een district waar veel Amerikanen met Nederlandse wortels wonen. De 42-jarige, die nog Nederlands kan verstaan, is in januari aangetreden en beloofde toen de Nederlandse zuinigheid in praktijk te willen brengen bij de Amerikaanse overheidsboekhouding. Zoals veel van zijn Republikeinse collega’s stelt hij voorwaarden aan verhoging van de staatsschuld. „Ik stem niet voor verhoging van de staatsschuld zonder belangrijke hervormingen.”

Voor Huizenga is zeker bespreekbaar dat de pensioenleeftijd wordt verhoogd. In Nederland is het plan de pensioenleeftijd te verhogen van 65 tot 67 jaar, om AOW-uitgaven te beperken.

Ook is hij voor veranderingen in het zorgstelsel voor ouderen. Die hervormingen zijn omstreden, omdat door de veranderingen toekomstige bezuinigingen op die ouderenzorg niet langer zijn uitgesloten.

„Ik weet zeker dat er dingen zijn die we kunnen doen om het verhogen van de schuldlimiet uit te stellen, zo niet zelfs helemaal niet verhogen. Zoals het uitstellen van betalingen. Dat we eerst de uitgaven doen zoals die voor defensie en sociale zekerheid en dat andere schuldeisers moeten wachten. We kunnen miljarden bezuinigen op rentebetalingen door uitgaven uit te stellen”, zegt hij tegen het ANP.

Veel Republikeinen steunen dit plan om de uitgaven te vertragen: „Eén ding is zeker: zoals we nu geld uitgeven is onhoudbaar”, zegt Huizenga.

Belastingverhoging is echter onbespreekbaar voor de Republikeinen, terwijl Democraten juist wel pleiten voor bijvoorbeeld belastingverhoging voor grote oliemaatschappijen. Wat Huizenga betreft zijn belastingverhogingen in welke vorm dan ook onbespreekbaar.

De stemming over de verhoging van het schuldenplafond is vaak een formaliteit, maar deze keer is het onderwerp van een felle strijd. Bij het niet verhogen van de limiet dreigt een financiële ramp, omdat de schuldeisers van de Amerikaanse overheid, waaronder veel banken die nog aan het herstellen zijn van de crisis in 2008 en 2009, mogelijk een deel van hun geld niet terugkrijgen.

Congresleden van beide partijen willen in toenemende mate alleen instemmen met verhoging van de schuldlimiet als er bezuinigingen tegenover staan. President Barack Obama en vicepresident Joe Biden onderhandelen deze dagen met zowel Republikeinen als Democraten over een akkoord.

Minister van Financiën Timothy Geithner heeft aangegeven dat hij zo met de financiën kan goochelen dat er tot augustus genoeg fondsen zijn om bijvoorbeeld leningen af te betalen. Het ministerie schat dat de limiet in ieder geval zo moet worden verhoogd dat er tot eind 2012 voor zo’n 2 biljoen dollar kan worden bij geleend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer