Iraakse brief aan Open Doors: Meer aandacht voor situatie christenen
ERMELO – Open Doors, de organisatie die aandacht vraagt voor vervolgde christenen, stopt met de schrijfactie waarmee ze de Iraakse regering oproept christenen in het land beter te beschermen. Volgens Open Doors heeft Irak laten weten te werken aan verschillende maatregelen.
De Iraakse ambassade in Nederland heeft met een brief aan Open Doors gereageerd op de brieven die Nederlandse christenen stuurden, aldus Open Doors dinsdag.
Eén van de maatregelen die volgens de Irakese ambassade genomen worden, is een training voor een groep van 600 christenen. Daarmee wil de overheid christenen helpen hun leefomgeving te verbeteren en te beschermen. Ook zouden speciale plannen zijn opgesteld om de christenen beter te beschermen tegen het geweld.
Volgens de ambassade is president Jalal Talabani van plan een kantoor te openen om de belangen van de christelijke gemeenschap te behartigen. Christenen zouden dan in de toekomst bij dit kantoor melding kunnen maken van geweld dat tegen hen plaatsvindt.
In de brief staat dat verschillende hoge regeringsfunctionarissen, onder wie president Talabani en minister van Buitenlandse Zaken Hushiar Zebari het geweld tegen christenen sterk veroordelen. Hierbij wordt ook de aanslag op de kerk in Bagdad aangehaald, waar op 31 oktober 2010 bij een gijzelingsdrama tientallen christenen werden gedood en nog eens tientallen christenen gewond raakten.
Minister-president Nouri Al Maliki is in de kerk geweest om de christenen een hart onder de riem te steken. Hierbij sprak hij openlijk uit dat christenen diepgeworteld zijn in de Irakese samenleving en dat andere landen christenen niet moeten aanmoedigen het land te verlaten.
Woordvoerder Klaas Muurling van Open Doors zegt dat de maatregel niet betekent dat de organisatie Irak niet kritisch blijft volgen. „Nu is het belangrijk in de gaten te houden of alle maatregelen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd en succes hebben. Daarvoor willen we contact houden met de ambassade.”
Tijdens de Nacht van Gebed van vrijdag 17 op zaterdag 18 juni, die dit jaar in het teken staat van ”Bidden voor Ninevé”. de huidige stad Mosul in Irak, staat het land nog in de schijnwerpers. Muurling: „In gebed kunnen we naast de christenen in Irak blijven staan.”
Open Doors startte in april een schrijfactie om christenen in Irak te steunen. De afgelopen achttien maanden zijn 150.000 christenen vertrokken. Het aantal christenen dat nog in Irak woont, is gedaald tot 200.000. Christenen worden dagelijks geconfronteerd met ontvoeringen, bedreigingen en mishandeling.