Neder-Betuwe worstelt met leerlingenvervoer
OCHTEN – Gemeenten worstelen met bezuinigingen op het vervoer van leerlingen naar het speciaal onderwijs. Zo ook in de gemeente Neder-Betuwe. Ouders en politiek lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan.
Mr. Ton Diepeveen uit Opheusden is verbolgen over het collegevoorstel dat de raad vanavond behandelt. De grens van leerlingen in het speciaal onderwijs die niet zelfstandig naar school hoeven te reizen wordt daarin verhoogd van 9 naar 11 jaar. Jonge leerlingen zouden volgens het voorstel dus langer gebruik kunnen maken van door de gemeente gesubsidieerd vervoer.
Het voorstel lijkt een versoepeling. Diepeveen, vader van een verstandelijk gehandicapte dochter van 12 jaar, ziet dat echter anders. Volgens hem is er sprake van „platte bezuinigingen. Het college heeft gekeken waar de kaasschaaf over kan.”
Diepeveen vindt dat de leerlingen sinds het in werking treden van een nieuwe verordening in april 2009 „het openbaar vervoer in worden gejaagd.” Zij zouden daarbij begeleiding krijgen, maar dat project is volgens Diepeveen mislukt.
Neder-Betuwe kent geen openbaar speciaal onderwijs. Leerlingen die deze vorm van educatie moeten volgen, moeten naar Veenendaal, Wageningen, Tiel of Arnhem. Diepeveen stoort zich aan het „oneigenlijke argument” van het college dat reizen per openbaar vervoer de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de betrokken leerlingen vergroot.
Diepeveen zal tijdens de inspraakronde donderdagavond een „dringend appel” doen op de coalitie van SGP en PvdA in Neder-Betuwe om „deze kwetsbare groep” leerlingen te ontzien in de bezuinigingen.
Diepeveens oproep is niet geheel aan dovemansoren gericht. PvdA-fractiewoordvoerster G. van de Wardt noemt het leerlingenvervoer een lastige kwestie. „Enerzijds gunnen wij deze leerlingen een goed type onderwijs, anderzijds zijn de middelen beperkt.”
Zij beklemtoont echter dat ouders verantwoordelijkheid hebben bij het schoolvervoer van hun kind. „We kunnen niet meer terug naar de situatie dat alle leerlingen individueel werden opgehaald. Ouders kunnen, op vrijwillige basis, meedoen als begeleider in het groepsvervoer. Het is tijd voor een mentaliteitsverandering, waarbij mensen elkaar gaan helpen.”
Zij constateert dat sinds de uitvoering van de nieuwe verordening gevaarlijke opstappunten zijn verplaatst. Verder acht ze vestiging van een brede openbare school in Ochten ook een goede optie om in Neder-Betuwe passend onderwijs te bieden.
Dat laatste onderschrijft SGP-fractiewoordvoerder G. R. van Leeuwen van harte. Hij wijst erop dat hij als directeur van de Eben-Haëzerschool in Opheusden al vanaf 1992 de ontwikkeling stimuleert om leerlingen met beperkingen binnen reguliere scholen passend onderwijs te bieden. „Gistermorgen had ik nog een gesprek op het gemeentehuis om het openbaar basisonderwijs in Neder-Betuwe te verbreden.”
Dat leerlingen naar een school voor speciaal onderwijs moeten worden vervoerd, noemt hij dan ook een „noodzakelijk kwaad.” Het beeld van het leerlingenvervoer in Neder-Betuwe is volgens hem niet zo somber als Diepeveen schetst. „Leerlingen met complexe zorgvragen krijgen nog altijd het individuele taxivervoer dat ze nodig hebben.” Voor moeilijk lerende jongeren is het goed om op de fiets te gaan, als de afstand dat toelaat, net als in het regulier onderwijs. „Dat is goed voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.”
Van Leeuwen zal donderdagavond ruimhartig maatwerk bepleiten, ongeacht de leeftijd. Daarbij behoeft het college wat hem betreft niet te bezuinigen op het budget, dat 6 ton bedraagt en vanaf dit jaar structureel met 84.000 euro wordt overschreden. Het belooft spannend te worden in de raadzaal in Ochten.