En weer zijn de kopten het slachtoffer
CAÏRO – Donkere wolken pakken zich samen boven Egypte, vooral boven het christelijke deel der natie. Sektarisch geweld, dat vóór de januarirevolutie sporadisch voorkwam, lijkt nu aan de orde van de dag. En weer zijn kopten het slachtoffer.
Imbaba is een arme buurt op de westelijke oever van de Nijl in Caïro. Een doolhof van smalle steegjes, vooral bewoond door vrome moslims. Zaterdagnacht trok een woedende menigte moslims, aangevoerd door extremistische salafisten, naar de Sint-Minakerk. Het trieste resultaat: 12 doden en meer dan 200 gewonden.
Honderden koptische christenen hebben gisteren bij het kantoor van de Egyptische staatstelevisie hun woede geuit. Voor hen is het geweld het zoveelste bewijs dat radicale moslims de revolutie aangrijpen om af te rekenen met de ongeveer 8 miljoen christenen in het land.
Volgens de Egyptische krant Ahram stonden veel christenen gistermiddag in wanhoop bij het televisiegebouw, smekend om bescherming. „Op sommige momenten werd de stemming gewelddadig, dan weer was het muisstil. Daardoor ontstond een ongehinderde mogelijkheid voor de protesterenden om hun rouw, woede en angst te laten horen.”
Egyptische media stellen dat veel kopten bang zijn voor een herhaling van het geweld. „Is het niet voldoende dat onze broeders gedood zijn, onze gebeden en kerkdiensten onmogelijk worden gemaakt en wij zwaar geterroriseerd achterblijven in een sfeer van angst”, zegt een jonge man tegen een verslaggever.
„Wees niet bang, God is bij ons, Hij zal helpen”, vermaant zijn vader. „We kunnen niet slechts zwijgen en bidden. We moeten revanche nemen, onszelf verdedigen. Het leger doet het niet, onze paus Shenuda evenmin, niemand”, reageert de jongeman.
De menigte, omringd door zwaarbewapende leger- en politietroepen, draagt spandoeken met teksten als ”Weg met Tawanti”, doelend op de minister van Defensie, ”Waar is de internationale gemeenschap”, en: ”We geven onze rechten niet weg”.
Groepen kopten waren vannacht te vinden bij het televisiegebouw. Een jonge vrouw zei dat de kopten daar blijven totdat alle eisen van de menigte zijn ingewilligd. Zo willen de christenen een eerlijke berechting van alle bij het religieus geweld opgepakte raddraaiers. „We hebben niets tegen moslims; velen tonen zich verbonden met ons. Het probleem vormen de fanatieke salafisten. Als die verdwijnen, zijn alle problemen opgelost.”
Ook eist de menigte de vrijlating van alle christenen die sinds 9 maart in de cel zijn opgesloten. Volgens de vrouw houden soldaten regelmatig om puur politieke redenen demonstranten aan of pakken iedereen op wanneer ergens de situatie uit de hand loopt.
Wederopbouw
Binnen tien dagen wordt begonnen met de restauratie van de door brand beschadigde kerken en andere gebouwen in Caïro, heeft gouverneur Ali Abdel Rahman de koptische christenen gisteren laten weten. Hij beloofde dat de regering de kosten voor de wederopbouw zal dragen. Ook heeft hij toegezegd dat de slachtoffers van het geweld financieel worden gecompenseerd. De nabestaanden van de overledenen ontvangen een schadevergoeding van 5000 Egyptische pond (bijna 590 euro) en de gewonden ontvangen 2000 pond (zo’n 235 euro).
Religieuze leiders hebben gisteren een bezoek gebracht aan de wijk Imbaba. Bisschop Muneer van de anglicaanse kerk in Caïro was een van hen. „Het was alsof we een slagveld bezochten, door de vele tanks en soldaten.” Hij werd ontroerd door het verhaal van een van de bewakers van de Sint-Mary’s-kerk. „Hij weigerde de Heere Jezus Christus af te zweren, en daarom werd zijn hals doorgesneden.” Muneer ziet de situatie verslechteren. „Het lijdt geen twijfel dat de interreligieuze spanning in Egypte groeit.”