Binnenland

Problemen door droogte; weinig regen verwacht

APELDOORN – De aanhoudende droogte begint de landbouw parten te spelen. Vooral boeren in Groningen en Zeeland melden problemen.

Binnenlandredactie
5 May 2011 19:45Gewijzigd op 14 November 2020 14:50
Lage waterstand van de Rijn bij Arnhem. Foto ANP
Lage waterstand van de Rijn bij Arnhem. Foto ANP

In Zeeland is er op sommige plaatsen nauwelijks zoet water voor handen. Boeren kunnen daardoor hun land slecht besproeien. In Groningen lijden vooral gras en graan onder het droge weer, dat al wekenlang aanhoudt. Voor veel boeren dreigt een grote schadepost te ontstaan.

Het KNMI meldde woensdag dat het tekort aan neerslag net zo groot is als normaal gesproken in juli of augustus. Naar verwachting houdt de droogte, afgezien van enkele plaatselijke buien, de komende tien dagen aan.

De waterschappen nemen maatregelen, al gelden er nog geen beregeningsverboden. Ze houden de kwaliteit van het water goed in de gaten, zei Peter Glas van de Unie van Waterschappen donderdag tegenover de NOS. „Met name in het westen van het land, waar verzilting een probleem is. Allerlei gewassen zijn daar heel gevoelig voor.”

In het hoger gelegen deel van Nederland, op het zand, houden waterschappen de loop van beekjes scherp in de gaten, meldt Glas. „Hier en daar dreigen die al droog te gaan vallen. De komende week kunnen we daar beregeningsverboden niet uitsluiten.”

Volgens het KNMI zijn de droogtecijfers dit voorjaar vergelijkbaar met die van 2007. In dat jaar was maart echter natter en volgde er op het droge voorjaar overvloedige regen in juni, zodat het uiteindelijk qua neerslag een gemiddeld jaar werd.

Meer dan de helft van Nederland kampt met een neerslagtekort van 80 millimeter of meer; tussen de 0 en de 40 millimeter is normaal. Het recordjaar wat betreft neerslagtekort is 1976, toen de droogte in mei vergelijkbaar was met die in dit jaar, maar aanhield in de zomer.

De waterstand in de Rijn bij Lobith is op dit moment laag, maar dat is niet zorgwekkend, zo meldde Rijkswaterstaat woensdag. Het peil bij Lobith is 7,46 meter boven NAP, de afvoer 1050 kubieke meter water per seconde. Voor deze tijd van het jaar is een afvoer van 2300 kubieke meter per seconde normaal. Alleen in 1921 stond het water nog lager.

In de provincie Utrecht en in de regio Gooi en Vechtstreek is de code rood weer van kracht wegens het grote gevaar van natuurbranden. Voor delen van Gelderland en Noord-Brabant gold de hoogste risicocode al sinds dinsdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer