Buitenland

Bin Laden niet bewapend tijdens aanval

WASHINGTON – Terreurleider Osama bin Laden was niet gewapend toen hij werd doodgeschoten, maar verzette zich wel tegen de bestorming van zijn onderkomen. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis dinsdag laten weten. Osama’s metgezellen zouden wel wapens bij zich hebben gehad. Zijn echtgenote werd in het been geschoten, maar overleefde, aldus de zegsman.

Redactie digitale media
3 May 2011 18:10Gewijzigd op 14 November 2020 14:48
Onder meer Obama, Biden en Clinton kijken in het Witte Huis mee hoe Bin Laden wordt aangevallen.  Foto EPA
Onder meer Obama, Biden en Clinton kijken in het Witte Huis mee hoe Bin Laden wordt aangevallen. Foto EPA

Het Witte Huis zegt foto’s en videobeelden te hebben die de dood van Bin Laden kunnen bewijzen, maar weet nog niet of het die vrijgeeft. Volgens de woordvoerder van president Barack Obama kunnen de gruwelijke beelden extremisten aanzetten tot geweld.

De helicopters die ingezet zijn bij de aanval hadden camera’s aan boord waarmee de hele operatie is gefilmd. De beelde werden live bekeken door ondermeer Obama en Hillary Clinton.

Obama populairder

De Amerikaanse president Barack Obama is populairder sinds de dood van de terreurleider. Uit een peiling van Reuters/Ipsos bleek dinsdag dat 39 procent van de Amerikanen nu positiever tegenover de leiderschapskwaliteiten van Obama staat. 42 procent van de ruim duizend respondenten zei een hogere pet op te hebben van Obama’s aanpak in de oorlog tegen terreur. 32 procent zei te denken dat de actie waarbij Amerikaanse commandotroepen de al-Qaidaleider doodschoten, vooral te danken is aan Obama. 13 procent schenkt Obama’s voorganger George W. Bush de eer.

Pakistan buiten aanval gehouden

Over de kritiek op Pakistan, dat een onbetrouwbare bondgenoot in de strijd tegen terrorisme wordt genoemd, hield het Witte Huis zich op de vlakte. De woordvoerder sprak alleen van „een belangrijke en gecompliceerde relatie”.

De Amerikaanse regering heeft Pakistan vanaf het begin buiten de aanval op Osama bin Laden gehouden. Washington vreesde dat de Pakistaanse autoriteiten het doelwit zouden waarschuwen. Dat heeft Leon Panetta, directeur van de inlichtingendienst CIA, dinsdag gezegd tegen het tijdschrift Time. Het was zijn eerste interview sinds de geslaagde operatie.

Volgens Pakistan ondermijnt de eenzijdige aanval de samenwerking en kan het de internationale vrede en veiligheid bedreigen. Dat stelde het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari heeft zich in een opiniestuk in de Amerikaanse krant Washington Post verdedigd. Het staatshoofd verwierp aantijgingen dat Pakistan Bin Laden heeft beschermd. „Pakistan heeft net zo veel redenen om al-Qaida te haten als elk ander land”, aldus Zardari.

Zardari stelde verder dat hij persoonlijk ook gerechtigheid wilde, omdat Bin Laden het had gemunt op zijn vrouw Benazir Bhutto. Zij stierf in december 2007 tijdens een bomaanslag. „Ze zei dat ze de ergste nachtmerrie was van Bin Laden - een democratisch verkozen, progressieve, gematigde, pluralistische en vrouwelijke leider. Ze had gelijk en moest betalen met haar leven.”

Keuze voor commando’s

Na lang wikken en wegen concludeerde Amerika afgelopen vrijdag dat Bin Laden hoogstwaarschijnlijk in het complex was. Er waren toen drie mogelijkheden, maakte Panetta duidelijk. Een bombardement zou hebben geleid tot veel burgerdoden. Wachten was ook geen optie, omdat „we vanwege de beveiligingsmaatregelen bij het complex op het punt waren gekomen dat we de beste inlichtingen hadden die we konden krijgen.” Daarom viel de keuze op de actie met speciaal getrainde commando’s.

Familie Bin Laden veilig

Pakistan liet ook weten dat de familie van Bin Laden in veilige handen is. Sommige verwanten van de gedode terreurleider krijgen een medische behandeling. Volgens een anonieme Pakistaanse functionaris worden een echtgenote van Bin Laden en tot acht van zijn kinderen vastgehouden en ondervraagd. Een ongeveer 12 jaar oude dochter zou hebben gezien hoe Bin Laden werd doodgeschoten.

Verblijfplaats Osama

„Ik vind het moeilijk om me voor te stellen dat iemand als Bin Laden volledig onopgemerkt kan blijven in een groot complex in een vrij klein stadje”, stelde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé dinsdag. Hij zei de Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani om opheldering te zullen vragen.

De hoge muren rond het gebouw, die Bin Laden aan het zicht onttrokken, zijn volgens Pakistan normaal. Ze passen bij een cultuur van „privacy en veiligheid” in het gebied.

Bin Laden had volgens de antiterrorisme-expert van het Witte Huis, John Brennan, nauwelijks contact met mensen buiten het complex. „Maar het lijkt erop dat hij binnen erg actief was”, zei hij tegen de Amerikaanse nieuwszender CBS. De VS onderzoeken nu waar Bin Laden mee bezig was.

Consulaten gesloten

In verband met een verhoogde dreiging van aanslagen door moslimextremisten hebben de Verenigde Staten twee consulaten in Pakistan gesloten, in de steden Peshawar en Lahore. Eerder gaf Washington al een waarschuwing aan reizigers om vooral binnen te blijven als zij zich in risicogebieden bevinden.

Meer over
Dood Bin Laden

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer