Experts natuurbranden: peuk zelden oorzaak brand
HARSKAMP (ANP) – Dat het vooral achteloos weggegooide sigarettenpeuken zijn die tot een grote natuurbrand leiden, is een mythe. Dat is een van de lessen die twintig forensische onderzoekers van de politie en brandweer deze week op de Veluwe leren van experts op het gebied van natuurbranden uit Australië en de Verenigde Staten.
„Uit onderzoek in Australië blijkt dat maar 3 procent van de branden daar wordt veroorzaakt door een peuk. Een stuk glas dat dient als een vergrootglas is een vaker voorkomende oorzaak”, zegt Allard van Gulik van de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland. Daaronder valt onder meer de Veluwe, waar dinsdag door de droogte opnieuw code rood werd gegeven wegens zeer groot gevaar op natuurbranden.
De veiligheidsregio nodigde twee experts uit het buitenland uit om Nederlandse onderzoekers uitleg te geven over forensisch onderzoek naar de oorzaak en het verloop van natuurbranden. „Het levert nuttige info op voor bestrijding en preventie”, aldus Van Gulik.
Tijdens de cursusweek worden op een militair oefenterrein in Harskamp kleine stukken heide in lichterlaaie gezet. De cursisten leren onder meer hoe zij patronen in een brand kunnen herkennen. „Dat begint met het bekijken van luchtfoto’s en eindigt ermee dat een brandhaard centimeter voor centimeter wordt doorgespit. Dat moet leiden naar de oorzaak en naar eventuele daders.”
De onderzoekers kunnen in de toekomst in heel Nederland aan het werk. Zij leren deze week ook welke invloeden verschillende soorten vegetatie hebben. „Een ander nieuw inzicht is dat een natuurbrand zich ook tegen de wind in kan verspreiden. Dat wisten wij hier gewoon niet”, aldus Van Gulik.
De experts laten ook zien hoe de brandweer kan voorkomen dat belangrijke sporen per ongeluk worden gewist tijdens het blussen. „Daar gaan wij in het veld zeker aandacht aan besteden”, klinkt het in Harskamp.
Stoken, roken en andere vormen van open vuur blijven voorlopig verboden op de Veluwe. Ook in een deel van Noord-Brabant is code rood van kracht. Elders in midden- en oost-Nederland geldt code oranje wegens ‘groot gevaar’ voor natuurbranden.