Kabinet verheugd over uitschakeling Osama
DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse regering heeft verheugd gereageerd op het nieuws dat de Amerikanen afgelopen nacht Al-Qaedaleider Osama bin Laden hebben uitgeschakeld. Premier Mark Rutte en minister Hans Hillen van Defensie zeiden dat een belangrijke slag is toegebracht aan het terroristennetwerk, maar dat de strijd tegen terreur nog zeker niet voorbij is en waakzaamheid geboden blijft. Het dreigingsniveau wordt niet aangepast.
Rutte liet weten dat er op dit moment geen signalen zijn dat er wraakacties zijn te verwachten in Nederland, maar dat de veiligheidsdiensten alert zijn. „Er zijn genoeg gekken die bereid zijn de meest verschrikkelijke dingen te doen”, zei Rutte op NOS-radio I. De premier is vol lof over de moed en de vastberadenheid van de Amerikaanse troepen die de operatie hebben uitgevoerd. Hij heeft zijn waardering maandag meteen laten overbrengen aan de Amerikaanse president Barack Obama.
Hij was onder de indruk van diens toespraak „als leider van de vrije wereld”. De minister-president vindt het buitengewoon goed dat „deze verschrikkelijke man” Osama bin Laden is gepakt. Hij kan begrijpen dat het ondoenlijk was Bin Laden levend te pakken, omdat hij „extreem goed was beschermd”.
Hillen wees erop dat terreur vele gezichten heeft en Al-Qaeda een veelkoppig monster is. Symbolisch vindt hij het goed dat Osama bin Laden is uitgeschakeld, maar wil dat niet zeggen dat de wereld nu veiliger is geworden. Hillen vindt het jammer dat Bin Laden niet levend gepakt kon worden. Een proces is altijd beter, zei hij.
De oppositiepartijen PvdA, D66, SP en GroenLinks zien het als een succes voor de Amerikanen, maar ze betreurden dat Osama niet kon worden berecht. Geert Wilders van gedoogpartij PVV sprak van een historische dag. PvdA-leider Job Cohen denkt niet dat de wereld meteen een stuk veiliger wordt en kan zich vergeldingsacties voorstellen.
SP-leider Emile Roemer stelde eveneens dat de dood van Osama voor heel veel mensen een opluchting is, maar ook dat heel veel mensen hier niet blij mee zullen zijn. GroenLinks-leider Jolande Sap zei dat de volgende stap moet zijn dat Guantanamo Bay dicht moet, de Amerikaanse gevangenis voor vermeende terroristen.