Twee keer genieten van asperges
Er zijn twee soorten groenten die hier ieder voorjaar met gejuich worden begroet.
De eerste is rabarber. Die vindt iedereen heerlijk. Van de eerste rabarber van het seizoen bak ik rabarbertaart. Daarna wordt hij vooral gewoon als moes gegeten.
De tweede groente die een hoeraatje oplevert is asperge. Ik moet toegeven dat niet iedereen in ons gezin asperges lust. Maar voor wie ze wél lust is het feest als ze op tafel komen.
Het aspergeseizoen loopt van half april tot 24 juni. We zitten er nu dus weer middenin. Dat betekent echter niet dat we wekelijks of vaker asperges eten.
Asperges zijn tamelijk duur. Vooral de Nederlandse. Dat is ook wel logisch, want het telen en oogsten van asperges is kostbaar. Bij de oogst moet iedere asperge met de hand uit de aarde gehaald worden. En handwerk is duur. We eten asperges daarom alleen op zon- en feestdagen en houden het zo speciaal.
Ik maak asperges eigenlijk altijd op de klassieke manier klaar: gekookt in water en geserveerd met ham, hardgekookt ei en botersaus.
Daarmee is het aspergefeest wat ons betreft nog niet ten einde. Want bij het klaarmaken van deze kostbare groente wordt er niets weggegooid! Van het afval (de schillen en de houtige uiteinden) én van het kooknat maak ik een heerlijke aspergesoep. Op die manier genieten we twee keer.
Aspergesoep maken van afval gaat heel eenvoudig. Je doet het afval en het kooknat in een pan en vul het aan met wat water. Je brengt het geheel aan de kook en laat het een halfuurtje zachtjes trekken. Daarna giet je alles door een zeef. Het afval kan nu weg. Het kooknat is de basis voor je soep. Je kunt het kooknat eventueel in de vriezer bewaren om zo ook nog ná het aspergeseizoen van de smaak van asperges te kunnen genieten. In dat geval is het handig om het kooknat in afgemeten porties (van bijvoorbeeld een halve liter) in de vriezer te doen.
Maar natuurlijk kun je ook meteen verder: per liter kooknat neem je 50 gram bloem en 50 gram boter of margarine. Laat de boter of margarine smelten, doe er de bloem bij en laat het even zachtjes garen zonder dat je het bruin laat worden. Doe er scheut voor scheut het aspergekooknat bij. Roer goed, om klontjes te voorkomen.
Breng de soep tot tegen het kookpunt en draai de warmtebron dan uit. Breng de soep op smaak met bouillonblokjes of met zout en kruiden. Voeg er in blokjes gesneden ham aan toe. Roer er (een deel van) een pakje houdbare slagroom door. Je kunt er voor het gezicht nog wat gedroogde peterselie over strooien. Je maakt het extra lekker en extra feestelijk door bij het serveren een lepel verkruimelde hardgekookte ei op de soep te leggen.
Deze manier van gebonden soep maken kun je overigens bij meerdere groenten toepassen. Met het kooknat van prei maak je bijvoorbeeld preisoep. Doe er soepballetjes en een vleug kerriepoeder door. Maak het af door er kaas over te strooien! Eet smakelijk.
Teunie Luijk is echtgenote en moeder en houdt de weblog eenvoudigleven.blogspot.com bij.