Economie

Droogte nog geen bedreiging voor akkerbouw

DEN HAAG – De aanhoudende droogte vormt nog geen bedreiging voor de land- en tuinbouw. Dat zou pas zo zijn als er over twee weken nog geen druppel regen is gevallen.

Redactie economie
27 April 2011 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 14:42
Droogte. Foto ANP
Droogte. Foto ANP

Dat heeft een woordvoerder van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) dinsdag gezegd.

Elke bui is welkom, maar er is nog voldoende grondwater om de akkervelden vochtig te houden, aldus de woordvoerder. „De gewassen staan dit jaar ongeveer twee weken eerder in volle bloei. Dat verschil trekt wel weer bij en heeft op den duur geen schadelijke gevolgen voor de oogst.”

Voorlopig blijft neerslag uit, voorspelt het meteorologisch instituut KNMI. Weliswaar kunnen er vandaag en morgen enkele buien vallen, maar dat zal lang niet voldoende zijn om de droogte op te heffen. Vorige maand heeft het ook al weinig geregend. Toen viel er gemiddeld 13 millimeter neerslag, terwijl er normaal gesproken 60 millimeter valt.

Volgens het KNMI is het neerslagtekort inmiddels opgelopen tot 60 millimeter. Dat deficit wordt berekend uit de hoeveelheid neerslag verminderd met de verdamping. „Als we ook de maand maart in onze berekeningen meenemen, ligt het neerslagtekort nog een stuk hoger en komt eind deze maand zelfs een krapte van 100 millimeter in beeld”, aldus het meteorologisch instituut.

De vroege droogte veroorzaakt vooralsnog weinig problemen in Nederland. Maar het KNMI voorspelt dat deze periode nog enige tijd aanhoudt. Op termijn kan dat flora, fauna en hooikoortspatiënten wel parten gaan spelen.

Voor veel insecten, zoals muggen, wespen, libellen en vlinders, is het feest nu het voorjaar zomerse trekken vertoont. Ze kruipen eerder uit hun nesten en overleven ook makkelijker. Fruittelers zijn hier zeer blij mee: bijen kunnen volop hun gang gaan, terwijl de bloesem ook geen schade lijdt door slecht weer. Toch moet dit weertype niet te lang gaan duren, aldus insectendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. Dan verdrogen de kruiden en bloemen en hebben de kruipende en de vliegende beesten geen voedsel meer.

Een ander gevolg van de droogte is dat het bladeroppervlak van bomen dit seizoen kleiner blijft. Dit stelt hoogleraar milieusysteemanalyse Rik Leemans van dezelfde universiteit. „In deze tijd van het jaar vindt de bladontplooiing plaats en beginnen de bladeren te groeien”, legt hij uit. „Daar hebben ze veel water voor nodig. Omdat dat er niet is, blijf je dat het hele seizoen voelen. Bomen ontwikkelen minder bladeren dan normaal.” Ook kikkers en vissen lijden volgens hem onder de droogte. „Ze vinden moeilijker water omdat het waterpeil in veel sloten extreem laag staat.”

Niet alleen boeren, ook hooikoortspatiënten snakken naar regen, stelt onderzoeker Letty de Weger van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). „Doordat er zo veel planten in bloei staan, zijn er eerder allergene pollen in de lucht dan in andere jaren”, aldus De Weger. „Normaal gesproken begint het graspollenseizoen pas rond 7 mei.”

De autowasstraten in Nederland doen ondertussen goede zaken. Ze hebben het aanzienlijk drukker dan normaal omdat veel automobilisten het gele pollenstof van hun wagen willen wassen. Een woordvoerder van de Bovag waarschuwt dat tussen het stof ook een beetje zand kan liggen op auto’s. „Als mensen dat wegvegen met een borstel of een doek, kunnen er krasjes ontstaan op de lak van de auto. Het is daarom veiliger om het stof, waar zand tussen kan zitten, met water weg te spoelen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer