Tibetaanse ballingen kiezen nieuwe premier
DHARAMSALA (ANP/EFE/RTR) – Ballingen uit het sinds 1950 door China overheerste Tibet hebben de jurist Lobsang Sangay vorige maand gekozen tot leider van hun regering in ballingschap.
Dat hebben de ballingen woensdag in hun hoofdkwartier in Dharamsala, 400 kilometer ten noorden van New Delhi, bekendgemaakt. De in 1968 in India geboren Sangay kreeg 55 procent van de stemmen.
Hij krijgt de post van ‘kalon tripa’ (premier) in de regering van Tenzin Gyatso (75), die beter bekend is als de ‘dalai lama’, de religieuze en politieke leider van de Tibetanen. De dalai lama wordt door Tibetanen gezien als de reïncarnatie van de boeddhistische god van mededogen.
De functie van premier wordt prominenter, omdat de dalai lama heeft aangekondigd dat hij afstand doet van zijn politieke rol. Het vier eeuwen oude traditionele gezag van de dalai lama wordt voor een belangrijk deel overgeheveld naar de ‘kalon tripa’. Diens regering, die huist in de bergachtige Indiase deelstaat Himachal Pradesh, wordt internationaal niet erkend.
Sangay is een kind van Tibetaanse vluchtelingen die in 1959 na de in bloed gesmoorde opstand naar India uitweken. Dat was ook het jaar van de vlucht van de dalai lama. Sangay ging naar een school voor Tibetaanse vluchtelingen en studeerde later in New Delhi waar hij actief werd in het radicale Tibetaanse Jeugdcongres. Dat eiste volledige onafhankelijkheid van China.
Sangay kreeg een beurs voor de Universiteit van Harvard in de Amerikaanse staat Massachusetts, waar hij zich als doctor in de rechten vestigde. Sangay verhuist naar verluidt in mei van de VS naar Dharamsala voor zijn nieuwe ambt, dat wordt bezoldigd met minder dan 300 euro per maand.
Sangay is niet meer uit op onafhankelijkheid, maar wil net als de dalai lama „waarachtige autonomie” voor Tibet binnen China.