Rosenthal: Doe niet mee aan Gazavloot
DEN HAAG (ANP) – Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken roept Nederlandse organisaties op niet deel te nemen aan een internationale vloot met hulpgoederen naar de Gazastrook. Volgens het kabinet levert deze actie „allerminst een bijdrage aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict”, zo schreef de bewindsman dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.
De regering kan Nederlandse schepen en opvarenden echter niet verhinderen uit te varen, constateert hij. Vanuit Griekenland vertrekken half mei ongeveer vijftien schepen, waaronder mogelijk een Nederlands schip, met humanitaire goederen en zo’n duizend opvarenden naar Gaza. De vloot (Freedom Flotilla 2) moet daar eind mei aankomen. Dat is een jaar nadat de Israëlische marine de vorige vloot tegenhield op de Middellandse Zee. Bij die operatie kwamen negen opvarenden, allen Turken, om het leven.
Volgens de initiatiefnemers is de vloot bedoeld om de „illegale blokkade van de Gazastrook te doorbreken en hulpgoederen af te leveren”. Bij de Nederlandse delegatie, die geld inzamelt voor een eigen Nederlandse boot, zijn onder meer Stop de Bezetting, Stichting Palestina, het Nederlandse Palestina Komité en Een Ander Joods Geluid betrokken.
Geen van deze en andere Nederlandse ondersteunende organisaties krijgen volgens Rosenthal overheidssubsidie. Hij heeft dat laten uitzoeken op verzoek van de ChristenUnie. Tweede Kamerlid Joël Voordewind van die fractie noemde het initiatief eerder al een „nodeloze provocatie aan het adres van Israël”.
Rosenthal wijst erop dat hulpverlening aan Gaza het meeste effect heeft als dat wordt geleverd via de reguliere grensovergangen tussen Israël en Gaza. Nederland dringt er al jaren op aan die verder open te stellen.
De Tweede Kamer houdt donderdagochtend een spoeddebat met Rosenthal over de Gazavloot.