Vakbonden gaan zelf praten met werkgever
Vakbonden voor werknemers in het bedrijfsleven gaan voortaan ook zelf overleggen met werkgeversorganisaties. Zij doen dit apart van de gesprekken die hun overkoepelende organisaties in Den Haag voeren.
De oprichting van het nieuwe platform is deze maand te verwachten, aldus voorzitter J. Teuwen van vakbond De Unie dinsdag bij de opening van zijn nieuwe vakbondskantoor UniePlaza in Culemborg.
Naast De Unie nemen ook de vakbonden CNV Bedrijvenbond, FNV Bondgenoten en de werkgeversorganisaties VNO-NCW en AWVN zitting in het platform. De organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven MKB-Nederland ontbreekt. „Wij zijn niet gevraagd, maar vinden een dergelijk platform ook niet nodig. Het is slechts een formalisering van overleg dat al in informeel verband plaatsvindt”, aldus een MKB-woordvoerster.
Bedoeling van het platform is vooral te spreken over ”slimmer en plezieriger werken”. Door bijvoorbeeld betere planning en lager ziekteverzuim moet de arbeidsproductiviteit van werknemers omhoog.
Nog onduidelijk is hoe het aparte overleg zich verhoudt tot de landelijke gesprekken. Volgens vakcentrale FNV zal het platform de landelijke afspraken uitwerken. De Unie ontkent dat: er zou geen enkele relatie zijn met het overleg in Den Haag. CAO-coördinator J. Jongejan van de CNV Bedrijvenbond gaat er juist weer van uit dat het wel de bedoeling is om het centrale overleg op een lager niveau aan te vullen en uit te werken.
De voorzitter van De Unie vindt het overkoepelend overleg in Den Haag niet efficiënt: „Stop met die rituele stoelendans, dat is niet meer van deze tijd”, aldus Teuwen. „Het slaan van de echte piketpaaltjes gebeurt decentraal, dicht bij het CAO-overleg.”
Volgens hem kunnen de vakbonden op lager niveau meer doen dan „alleen over de prijs van arbeid, het voorspelbare deuntje van loonmatiging, praten.” Hij denkt onder meer aan dienstverlening en belangenbehartiging. Bovendien verschilt het bedrijfsleven te zeer van de overheidssector om die samen te bespreken in een overkoepelend overleg. In het bedrijfsleven speelt de onderlinge concurrentie een grotere rol dan in de publieke sectoren.
De vakcentrale MHP, de koepelorganisatie waar De Unie onder valt, reageerde gisteravond verbaasd op de verklaringen van Teuwen. MHP-voorzitter A. Verhoeven: „Opmerkelijk, dit is niet logisch. Als we meer decentraliseren, is er ook meer coördinatie nodig, ook om het algemeen belang in het oog te houden. Bovendien: Wie gaat er met de politiek praten?”