Abortusbrief kabinet stelt CU en SGP teleur
DEN HAAG – ChristenUnie en SGP hebben met teleurstelling gereageerd op de brief waarin minister Schippers (Volksgezondheid) dinsdag aankondigde geen reden te zien om de abortustermijn te verlagen.
„Wij zijn het daar fundamenteel mee oneens. Er moet juist meer bescherming voor ongeboren kinderen komen. Terwijl er jaarlijks minder zwangerschappen zijn, daalt het aantal abortussen niet”, aldus SGP-fractievoorzitter Van der Staaij.
De ChristenUnie mist in de brief de openheid „om zorgvuldig te kijken naar reële vragen over de wekengrens”, aldus CU-Kamerlid Wiegman dinsdag. „Als het aan het kabinet ligt, verandert er op het gebied van de abortuswetgeving niets.”
Het CDA is er inmiddels met Schippers van overtuigd dat er geen reden is om de abortusgrens te verlagen. De nieuwste richtlijn van kinderartsen waarin staat dat te vroeg geborenen vanaf 24 weken medisch behandeld kunnen worden en de abortusgrens, die tot 24 weken loopt, bijten elkaar niet, redeneert CDA-Kamerlid Smilde. „Er blijft voldoende ruimte tussen beide. Artsen kúnnen te vroeg geborenen van 24 of 25 weken medisch behandelen, maar deze termijn is niet als nieuwe levensvatbaarheidsgrens vastgesteld.”
De PVV-Kamerleden Agema en Gerbrands hebben zich in het verleden, soms op persoonlijke titel, uitgesproken voor een strengere abortuswetgeving. Over de brief van Schippers heeft de fractie echter nog geen standpunt bepaald. „We werken nog aan een brede, door de fractie gedragen reactie”, aldus Agema woensdagmorgen. „Die is binnenkort klaar.”
ChristenUnie en SGP hekelen verder het gemak waarmee Schippers de twintigwekenecho als mogelijke oorzaak voor de stijging van het aantal late abortussen ter zijde schuift. Een verband tussen beide is volgens Schippers nog niet helemaal goed te leggen, omdat artsen pas sinds begin dit jaar bij abortussen registreren of prenatale diagnostiek de aanleiding is. „Afgezien van de aantallen die uit deze registratie zullen blijken, is het niet de bedoeling om een causaal verband in individuele gevallen te onderzoeken”, voegt Schippers daar in haar brief aan toe.
Volgens CU-Kamerlid Wiegman negeert Schippers eerdere onderzoeken waarin wordt gewezen op een verband tussen abortussen en echo’s en vertoont zij daarmee „wegkijkgedrag.”
Premier Rutte wimpelde eind oktober een pleidooi voor verlaging van de abortusgrens af. Medio februari wekte hij in het tv-programma Moraalridders echter de indruk niet ongevoelig te zijn voor de christelijke pleidooien. Rutte zei toen dat er op basis van nieuwe feiten „altijd valt te discussiëren” over een lagere abortusgrens, bijvoorbeeld als gevolg van gewijzigde opvattingen omtrent de levensvatbaarheid.
Een dag later haastte hij zich echter te verklaren dat er wat hem betreft geen nieuwe feiten zijn. Rutte zei daarbij dat mogelijke voorstellen om de abortusgrens te verlagen de komende tijd niet van de kant van het kabinet zouden komen, iets wat Schippers in haar brief van dinsdag herhaalt.
Voor D66-voorman Pechtold waren Ruttes uitspraken in Moraalridders desondanks aanleiding om een debat aan te vragen. Ook PvdA, D66 en GroenLinks vroegen Rutte om opheldering. Wanneer de Kamer over de abortuswet spreekt, is niet bekend.