Kinderen massaal aan mobieltje
HILVERSUM – Ruim driekwart van de Nederlandse kinderen vanaf 9 jaar is in het bezit van een mobiele telefoon. In de leeftijdscategorie 13 en 14 jaar is het percentage opgelopen tot 98.
Dat blijkt uit een onderzoek van NOS Jeugdjournaal onder ruim 1700 kinderen van 9 tot 14 jaar. De resultaten zijn dinsdag in het Jeugdjournaal gepresenteerd.
Vier op de tien kinderen zeggen „echt niet zonder mobiele telefoon te kunnen.” Deze groep neemt het mobieltje ook bijna altijd mee naar bed.
Als belangrijkste reden voor het hebben van een mobieltje, wordt „bereikbaar zijn voor mijn ouders” genoemd. Slechts 14 procent noemt het „contact hebben met vrienden” als belangrijkste reden, terwijl 3 procent een telefoon heeft voor het spelen van spelletjes.
Van de ondervraagde kinderen geeft 85 procent aan vooral te sms’en. Bellen met de mobiel staat op de tweede plaats met 77 procent. Maar ook het luisteren van muziek is populair; dat doet bijna 60 procent van de kinderen.
Van de kinderen die geen mobiele telefoon hebben, zegt 65 procent dat de ouders hen niet geschikt achten; 26 procent geeft aan zelf geen mobieltje te willen.
Hoewel mobiel bellen geld kost, heeft meer dan de helft van de kinderen met een telefoon geen afspraken gemaakt met de ouders over het gebruik. Van de kinderen die wel regels hebben, heeft bijna 30 procent een voorschrift hoeveel hij of zij mag bellen.
Hoeveel zo’n telefoon precies kost, is bij bijna de helft van de kinderen onbekend. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat een meerderheid van de ouders de telefoon betaalt. Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna 70 procent van de kinderen prepaid belt, dus zonder abonnement.
Bijna acht op de tien kinderen geven aan minder dan één uur per maand te bellen; 18 procent belt tussen de één en drie uur per maand. Bellen kan voor een groot aantal kinderen echter niet op school. Bijna de helft zegt dat een mobieltje er helemaal verboden is. Eenzelfde groep geeft aan dat het mobieltje alleen in de pauze mag worden gebruikt.
Nederlandse kinderen zijn ook bovengemiddeld actief op internetpagina’s als Hyves en Facebook. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, maakte dat gisteren bekend. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de Nederlandse kinderen tussen de 9 en de 12 jaar een persoonlijke pagina op zo’n netwerksite heeft. In de categorie 13- tot 16-jarigen heeft Nederland een van de hoogste scores met 87 procent.
De Commissie constateert dat een kwart van de jongeren een profiel heeft dat voor iedereen toegankelijk is. „Zij lopen risico’s en vormen een kwetsbare prooi voor stalkers en kinderlokkers”, aldus Europees commissaris Kroes (Digitale Agenda). Kinderen vermelden zelfs hun telefoonnummer en adres.
Kroes benadrukt dat socialenetwerkbedrijven er direct voor moeten zorgen dat uitsluitend toegestane contacten standaard toegang hebben tot het profiel van minderjarige gebruikers.