Buitenland

Moslimbroederschap wolf in schaapskleren

CAIRO – Al snel na het aftreden van president Mubarak kwam er een geruchtenstroom over de moslimbroedeschap in Egypte op gang. Zelf ontkende de beweging in alle toonaarden regeringsaspiraties te hebben. Maar nu, bijna drie maanden na het begin van de opstand op 25 januari, laten de moslimbroeders hun ware gezicht zien.

Jielis van Baalen
19 April 2011 10:14Gewijzigd op 14 November 2020 14:35
Egypte is na het aftreden van president Mubarak vrij van onderdrukking. Kopten en andere minderheden maken zich echter zorgen over radicaalislamitische elementen in het nieuwe Egypte.	Foto EPA
Egypte is na het aftreden van president Mubarak vrij van onderdrukking. Kopten en andere minderheden maken zich echter zorgen over radicaalislamitische elementen in het nieuwe Egypte. Foto EPA

Na de revolutie in Egypte heeft de broederschap er alles aan gedaan om de angst voor haar politieke aspiraties weg te poetsen. Nog bij de oprichting van haar eigen politieke partij, de Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid, verklaarde ze nadrukkelijk dat ook christelijke leden welkom zijn en dat ze zich zelfs niet zou verzetten tegen een vrouwelijke of zelfs koptische partijvoorzitter.

Dat standpunt is luttele weken later alweer verleden tijd. Dat blijkt uit de uitlatingen van de plaatsvervangend voorzitter van de Hoge Raad van de moslimbroederschap, Mahmud Ezzat. Hij maakte donderdag tijdens een forum in Caïro duidelijk dat de moslimbroeders islamitische wetgeving willen invoeren als de partij een grote overwinning zou behalen bij de parlementsverkiezingen van september. Ook de leider van de broederschap, Saad al-Husseiny, benadrukte op hetzelfde forum dat de groep ernaar streeft de sharia in te voeren.

Zijn opmerkingen leidden tot bezorgde reacties bij leiders van verschillende politieke partijen, die zeiden dat deze verklaringen haaks staan op het concept van een liberale burgerlijke staat. Sommigen noemden het een „verraad aan de demonstranten die de omwentelingen in Egypte met gevaar voor eigen leven hebben bevochten.” Dat laatste is extra wrang, omdat de moslimbroeders officieel helemaal niet hebben meegedaan aan de betogingen die uiteindelijk hebben geleid tot het aftreden van Mubarak.

Ook de Koptisch-Orthodoxe Kerk heeft geschokt en teleurgesteld gereageerd op de uitlatingen over de sharia. De Koptische Kerk besloot daarop haar dialoog met de broederschap op te schorten. Wanneer Egypte een islamitische staat zou worden, maakt dit de positie van de kopten nog moeilijker dan ze nu al is. Gevolg van de controverse is dat de kerk de leiders van de broederschap niet heeft uitgenodigd voor de viering van het paasfeest komend weekend.

Veel kopten zeggen echter niet echt verrast te zijn door de uitspraken van de broederschap: „Nu worden de ware bedoelingen van de broederschap duidelijk.” In een verklaring noemde de Coalitie van de Revolutionaire Jongeren, die aan de basis stond van de omwentelingen in Egypte, het standpunt van de broederschap „een stap terug die haaks staat op eerdere verklaringen.” Ze vraagt de broederschap haar standpunt te herroepen.

De verklaringen stuitten ook op verzet binnen de broederschap zelf. Sommigen vinden de timing verkeerd. De leider van de broederschap, Hassan Hamdi verdedigde de uitspraken door te zeggen dat ze niet nieuw zijn. Volgens hem is de controverse het gevolg van onnauwkeurige berichtgeving in de media.

Het grootste gevaar voor de kopten komt uit de hoek van de salafisten. De radicale politieke islamitische groepering zegt onomwonden dat wetgeving die opgesteld wordt door het volk gevaarlijk is. Ook is zij van mening „dat de vrouwelijke parlementariërs in strijd zijn met de intellectuele aard van de vrouw.”

Salafisten gaan uit van een letterlijke interpretatie van religieuze teksten. Daarom kan volgens hen het parlement nooit de bron van autoriteit en wetgeving zijn. Om die reden zullen ze ook geen eigen politieke partij oprichten. „We kunnen wel sommige kandidaten ondersteunen en mensen adviseren om te stemmen op de beste van de islamitische kandidaten. Zoals bijvoorbeeld enkele kandidaten van de moslimbroederschap”, aldus een woordvoerder.

Inmiddels is duidelijk dat uitspraken van vandaag in Egypte morgen weer kunnen worden vervangen door gewijzigde standpunten. Niets lijkt veranderlijker dan de politieke ambities van religieuze groeperingen als de moslimbroederschap.

De kopten rest weinig anders dan de ontwikkelingen met zorg gade te slaan. Hun wacht een tijd van leven tussen hoop en vrees.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer