Economie

Straatsburg zet aanval in op lange diertransporten

Een stille actie van het Europees Parlement zou het einde kunnen inluiden van lange diertransporten van meer dan acht uur. Daardoor zou tevens de Nederlandse ’Parmaham’ verdwijnen, omdat slachtrijpe varkens niet langer naar Italië gereden mogen worden.

ANP
4 June 2003 16:56Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

Officieel mag vee binnen Europa reizen maken van hooguit 29 uur, met rustpauzes van telkens een uur. Voor jonge dieren geldt een limiet van negentien uur. Volgens veel EP-leden zijn excessen, zoals ritten tussen Nederland en Griekenland van wel negentig uur, geen uitzondering.

Een meerderheid van het parlement wil daarom een limiet van hooguit acht uur of maximaal vijfhonderd kilometer voor veetransporten. Daardoor zouden Nederlandse exporteurs hun varkens niet langer in Italië kunnen laten slachten, om zo het exclusieve predikaat ’Parmaham’ te verwerven.

Het Europees Parlement maakte de afgelopen drie maanden gebruik van een ongebruikelijke schriftelijke procedure om lange diertransporten aan de kaak te stellen. De actie is een initiatief van drie Britse conservatieve EP-leden, de Ierse groene afgevaardigde McKenna en GroenLinks-europarlementariër De Roo.

Wanneer zij voor 10 juni meer dan de helft van de EP-leden een oproep tegen lange diertransporten laten tekenen, moet parlementsvoorzitter Cox de Europese Commissie om een nieuw wetgevend initiatief vragen. Woensdag had al een meerderheid van 327 leden de oproep getekend, onder wie meer de helft van de 31 Nederlandse afgevaardigden. Het EP gebruikte een dergelijke procedure slechts drie keer eerder.

Volgens De Roo kan Europees commissaris Byrne (Volksgezondheid en Dierenwelzijn) niet anders dan een nieuwe, strengere wet voorstellen. „We zullen hem met dit resultaat om de oren blijven slaan. Byrne zal wel moeten luisteren”, aldus de GroenLinkser.

De oude Europese regels voor diertransporten dateren van voor de tijd dat het EP daarover mocht meepraten. Als er een nieuwe regeling komt, krijgt het parlement daar echter wel volledige medezeggenschap over. De Roo verwacht niet meteen dat de Ier Byrne de eis van het EP overneemt. „Ierland is per slot van rekening ook een grote exportnatie als het gaat om slachtvee.”

Toch komt er volgens hem wel een compromis dat lange ritten van 29 uur of transporten naar Italië onmogelijk maakt. „Dan kunnen we eindelijk toekomen aan datgene wat het meest gezond en logisch is: voedselproductie in de eigen regio, zonder lange transporten met levende dieren.”

Byrne heeft inmiddels toegezegd eind deze maand een nieuw voorstel te doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer