Binnenland

Eindelijk roem voor de Grebbelinie

RENSWOUDE (ANP) – „Spectaculair en roemrijk is ‘ie nooit geweest, de Grebbelinie. Hij bestaat vooral uit dijken, sluizen en bergen zand en daar is maar moeilijk iets van te zien”, zegt secretaris Jan de Vries van de Stichting Grebbelinie. Desondanks schopt de Grebbelinie het nu op initiatief van de stichting wel tot rijksmonument. De champagne staat er vrijdag open.

15 April 2011 14:32Gewijzigd op 14 November 2020 14:33

Veel mensen associëren de Grebbelinie met de strijd rond de Grebbeberg in mei 1940. „Dat is inderdaad het belangrijkste wapenfeit rond de Grebbelinie, maar de linie was veel meer dan alleen die berg. De linie liep van Spakenburg aan de Zuiderzee tot Rhenen aan de Rijn.”

De aanwijzing door staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) beschermt de linie voor de toekomst, hoopt de stichting. „De Grebbelinie bestaat uit veel dijken en is soms overwoekerd door natuur. Het is erg makkelijk daar onbewust een schop in te zetten en de boel te vernielen”, aldus De Vries.

De aanleg van de linie begon in 1744, maar al in 1795 bleek het verdedigingsbolwerk niet bestand tegen een Franse inval. „Het was bedoeling hele gebieden onder water te zetten, maar de waterstand in de Rijn bleek vaak te laag om dat ook echt te doen. Een paar maanden voor de Duitse inval in mei 1940 lukte het tijdens een oefening wel. Duitse spionnen zagen toen dat het bij Rhenen droog bleef en daarom speelde de strijd zich toen daar af.”

De bestuursleden van de stichting hebben ieder hun eigen expertise over de Grebbelinie. Maandag krijgt staatssecretaris Zijlstra tekst en uitleg van hen. De stichting deed zes jaar geleden een aanvraag voor de aanwijzing van de linie tot rijksmonument en is blij met het resultaat. „De provincies Utrecht en Gelderland zijn ook nog bezig met het in ere herstellen van de linie. Eindelijk roem voor de Grebbelinie”, aldus De Vries.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer