Buitenland

Blair ontkent verfraaiing Iraaks wapendossier

De Britse premier Tony Blair heeft woensdag opnieuw ontkend dat zijn regering het parlement heeft misleid door een dossier over Iraks massavernietigingswapens te verfraaien.

AFP/DPA
4 June 2003 14:03Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

„Deze beschuldigingen zijn compleet en totaal onwaar”, zei hij tijdens een rumoerige zitting van het Britse Lagerhuis. Blair ontkende ook dat hij de inlichtingendiensten heeft gevraagd hun rapport ’sexier’ te maken.

Oppositieleider Iain Duncan Smith beschuldigde Blair ervan om de zaken heen te draaien. Conservatieven parlementsleden joelden achter hem en leden van Blairs Labourfractie schreeuwden terug.

Zoals verwacht kondigde de premier een onderzoek aan door de parlementaire commissie voor de inlichtingendiensten en de veiligheid. Die commissie werkt niet in het openbaar en rapporteert aan de premier, die de vrijheid heeft ’gevoelige delen’ van het verslag te verwijderen voor hij het aan het parlement aanbiedt. Het onderzoek loopt parallel met een openbaar onderzoek door de commissie voor buitenlandse zaken van het Lagerhuis, die mogelijk geen toegang krijgt tot alle gegevens van de inlichtingendiensten.

Blair weigerde in te gaan op het verzoek van de oppositie een onafhankelijk onderzoek onder leiding van een rechter in te stellen. Ook is hij niet bereid het originele dossier van de inlichtingendiensten openbaar te maken.

Dat er twee maanden na het einde van de oorlog in Irak nog geen verboden wapens zijn gevonden, is volgens Blair deels te verklaren doordat het zoeken ernaar nog maar net is begonnen. De afgelopen tijd hadden de wederopbouw en de humanitaire hulpverlening prioriteit, aldus de Britse regeringsleider. Bovendien had het regime van Saddam Hussein voor de terugkeer van de wapeninspecteurs in Irak massavernietigingswapens verborgen, betoogde hij.

Blair presenteerde vorig jaar september zijn dossier over Irak waaruit moest blijken dat dat land een gevaar vormde voor de wereldvrede. Hij vertelde in het parlement dat Irak in staat was binnen drie kwartier massavernietigingswapens in te zetten. Die informatie zei hij direct van de inlichtingendiensten te hebben gekregen. Velen trekken dat in twijfel.

De controverse over de juistheid van Blairs mededelingen ontstond toen de BBC op basis van bronnen binnen de inlichtingendiensten meldde dat de mededeling over ’de 45 minuten’ was gebaseerd op slechts een bron en dat Blairs staf die desondanks in het dossier had gezet om de aanklacht tegen Irak harder te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer