Nederlands spreken wordt eis bij bijstand
DEN HAAG (ANP) – Het spreken van de Nederlandse taal wordt een voorwaarde voor het krijgen van een bijstandsuitkering. Wie geen Nederlands spreekt, moet zo snel mogelijk een cursus volgen en goed afronden. Als niet aan deze eis wordt voldaan, wordt de uitkering verlaagd of stopgezet.
Dat staat in een donderdag gepresenteerd pakket aan maatregelen door minister Henk Kamp (Sociale Zaken) om de regels aan te scherpen voor arbeidsmigranten uit andere lidstaten van de Europese Unie. De taaleis in de bijstand gaat echter gelden voor „een ieder”. Dat betekent niet alleen voor de Polen die naar ons land komen, maar bijvoorbeeld ook voor Turken en Marokkanen die hier al zijn.
Dat Nederlands een vereiste wordt voor het krijgen van bijstand, is een lang gekoesterde wens van regeringspartij VVD, de partij van Kamp. De liberalen kondigden vorig jaar hiervoor een initiatiefwetsvoorstel aan.
De bewindsman is de afgelopen maanden druk in overleg geweest met gemeenten die veel met arbeidsmigranten te maken hebben, om problemen met buitenlandse werkzoekenden tegen te gaan. De nieuwe plannen presenteerde hij donderdag dan ook met Den Haag, Rotterdam en de gemeente Westland.
Volgens Kamp zijn arbeidsmigranten in Nederland welkom als ze hier legaal werken. Maar het toenemend aantal migranten uit onder meer Polen, Roemenië en Bulgarije brengt in zijn ogen ook problemen met zich mee, zoals illegale arbeid, uitbuiting, overbewoning en een groter beroep op sociale voorzieningen.
Zo kondigde de minister al eerder aan dat arbeidsmigranten sneller moeten worden ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie, zodat beter kan worden gecontroleerd op de huisvesting die hun baas moet regelen. Hij zei ook dat werkloze Polen die een bijstandsuitkering aanvragen of voor overlast zorgen, hun verblijfsrecht verliezen en terug moeten naar hun land van herkomst. Plegers van criminaliteit worden tot ongewenst vreemdeling verklaard.
Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) waarschuwde toen dat Nederland wel de EU-richtlijn over het vrije verkeer van personen moet respecteren. Kamp meldt nu dat het kabinet nog in kaart brengt welke actie in Europees verband moet worden ondernomen om te voorkomen dat de EU-richtlijn de kabinetsplannen blokkeert.