Buitenland

Palestijnse boeken fel anti-Israël

JERUZALEM – In de meeste Palestijnse schoolboeken is er nog altijd sprake van ontkenning van het bestaan van Israël. En als de Joodse staat al wordt genoemd, is dat doorgaans in extreem negatieve zin.

13 April 2011 12:09Gewijzigd op 14 November 2020 14:31
Foto EPA
Foto EPA

Dat concludeert het Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education (Impact-SE) in een dinsdag verschenen rapport. Het instituut doet jaarlijks onderzoek naar onderwijsmateriaal in Israël, de Arabische wereld en Iran.

Voor het dinsdag verschenen rapport onderzocht Impact-SE 118 schoolboeken die momenteel op Palestijnse scholen worden gebruikt, alsmede 22 instructieboeken voor leerkrachten.

„Over het algemeen is er een totale ontkenning van het bestaan van Israël”, zei bestuurslid Eldad Pardo dinsdag in een toelichting op het rapport. Voor de volgende generatie is er totaal geen voorlichting over samenwerking en geen informatie over de vele vormen van samenwerking die er al tussen Palestijnen en Israëliërs bestaan.”

In aardrijkskundeboeken komt Israël doorgaan niet op de kaarten voor. In plaats daarvan worden Israël, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook met de benaming Palestina aangeduid. Het Arabische stadje Jaffa staat wel op de kaart, maar Israëlische steden als Tel Aviv en Ramat Gan zijn niet terug te vinden. In een van de aardrijkskundeboeken is een plattegrond van de Oude Stad van Jeruzalem opgenomen. Daarop ontbreekt de Joodse wijk.

Ook geschiedenisboeken leveren een totaal verwrongen beeld, aldus Pardo. In een aantal boeken worden de Kanaänieten als een Arabischsprekend volk aangeduid. Voor Joden heilige plaatsen als de Klaagmuur en het Graf van Rachel worden respectievelijk al-Buraqmuur en al-Bilalmoskee genoemd.

In veel lesmateriaal is aandacht voor de heilige oorlog en martelaarschap en worden Joden en Israëliërs stelselmatig gedemoniseerd. In diverse boeken wordt het martelaarschap als „hoogst haalbare rang” omschreven. Een aantal boeken verwijst naar een passage uit de islamitische overlevering waarin de ondergang van de Joden door toedoen van de islam op de dag des oordeels wordt beschreven.

Directeur Shelley Shandor van Impact-SE trok dinsdag een vergelijking met het Jodendom. „De hele Talmoed is gebaseerd op de Joodse filosofie dat de ander interessanter is dan jezelf. Je moet rekening houden met wat anderen zeggen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer