Vrouwenstandpunt SGP: een overzicht
DEN HAAG – Het kabinet kwam woensdag met zijn reactie op de SGP-vrouwenuitspraak van de Hoge Raad van april vorig jaar. Dat arrest bepaalt dat de staat maatregelen moet nemen zodat vrouwen de mogelijkheid krijgen om op SGP-kandidatenlijsten te staan. Een overzicht van de rechtsgang.
26 november 2003: Het Clara Wichmann Instituut en enkele andere organisaties die opkomen voor vrouwenemancipatie, eisen in een civiele procedure bij de Haagse rechtbank van de SGP dat de partij vrouwen toelaat als volwaardig lid. De feministen klagen ook de Nederlandse staat aan. De staat handelt in strijd met het VN-Vrouwenverdrag en zou maatregelen moeten nemen tegen de partij.
7 september 2005: De Haagse rechtbank verklaart de feministische organisaties niet-ontvankelijk in de klacht tegen de SGP omdat ze geen direct belang hebben bij de toelating. In de zaak tegen de staat zijn de organisaties wel ontvankelijk. De rechter bepaalt dat de overheid maatregelen moet nemen tegen de partij zodat ze vrouwen toelaat. Tevens moet de overheid met onmiddellijke ingang de subsidiekraan dichtdraaien.
24 juni 2006: De SGP wijzigt haar statuten zo dat vrouwen volwaardig lid kunnen worden van de partij, uitgezonderd plaatsing op kieslijsten.
5 december 2007: De Raad van State spreekt uit dat de staat de subsidie aan de SGP niet mag stopzetten. De SGP had bij de bestuursrechter bezwaar aangetekend tegen het besluit om de geldkraan dicht te draaien.
20 december 2007: Het Haags gerechtshof bekrachtigt in hoger beroep het vonnis van de rechtbank dat de staat maatregelen moet nemen tegen de SGP. Het bevel om de subsidie te staken, neemt het gerechtshof niet over.
7 maart 2008: De staat, de SGP en de belangenorganisaties onder leiding van het ondertussen (om)gevormde Proefprocessenfonds Clara Wichmann stellen cassatieberoep in bij de Hoge Raad.
9 april 2010: De Hoge Raad spreekt uit dat de SGP in strijd handelt met het VN-Vrouwenverdrag door vrouwen van kandidatenlijsten te weren. De staat moet effectieve maatregelen nemen tegen de partij, zodat vrouwen op kandidatenlijsten wel een plek kunnen krijgen.
14 oktober 2010: De SGP legt de uitspraak van de Hoge Raad voor aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
13 april 2011: Het kabinet stuurt zijn brief naar de Kamer waarin het reageert op het arrest van de Hoge Raad.