Binnenland

Commandant brandweer vreest verlies deskundigheid

Experts in brandpreventie verruilen steeds vaker de grote brandweerkorpsen voor kleinere gemeenten die hun deskundigheid goed kunnen gebruiken. Brandweercommandant Rob Brons van Den Haag vreest dat de grotere korpsen daardoor in de toekomst te weinig van dit soort mensen in huis hebben.

Binnenlandredactie
4 January 2002 09:59Gewijzigd op 13 November 2020 23:20

Brons zei dat donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak. Sinds de rampen in Enschede en Volendam staat brandpreventie hoog op de agenda en willen gemeenten er meer geld aan uitgeven. Daardoor is een „handel in brandpreventiemedewerkers losgebarsten.”

Zo zijn in de regio Haaglanden het afgelopen jaar drie van de vier beoordelaars van bouwplannen naar andere korpsen vertrokken. Zij hadden elk meer dan twintig jaar ervaring, aldus Brons. Deze gaten zijn volgens de commandant moeilijk op te vullen, onder meer omdat een landelijke opleiding voor brandveiligheidsadviseurs ontbreekt. Overigens ziet hij brandpreventie niet als „de panacee voor alle kwalen. Sommige scenario’s zijn niet te bedenken.”

Brons pleit verder voor een CAO voor brandweerpersoneel. Nu is de positie van deze mensen nog geënt op die van gemeentelijke ambtenaren, die meestal een kantoorfunctie hebben. Op het brandweerwerk zijn echter diverse toeslagen van toepassing, die niet landelijk zijn gereguleerd en concurrentie op de arbeidsmarkt veroorzaken. Een aparte CAO zou volgens Brons de rechtspositie van brandweerlieden en de rest van de „blauwezwaailichtenbranche” versterken.

Het zou volgens de commandant ook beter zijn als landelijk werd bijgehouden hoeveel brandweercommandanten nodig zijn. De werving, selectie en opleiding zijn nu geregeld via de brandweeracademie, waarna de studenten uitwaaieren naar de diverse korpsen. Maar omdat alle gemeenten afzonderlijk hun brandweerzaken regelen, is een landelijk beeld niet voorhanden.

Een woordvoerder van brandweer Haaglanden zei vrijdagmorgen desgevraagd dat het vooral zaken als huisvesting, woon-werkafstand en salaris zijn die ertoe leiden dat brandweerpersoneel uit Den Haag vertrekt. „Kleinere gemeenten hebben vaak toch voordelen op dat gebied.”

Volgens hem gaat er op deze manier echter veel kennis, bijvoorbeeld van gebouwen en straten, verloren. „Dat we in Den Haag drie van de vier beoordelaars van bouwplannen zijn kwijtgeraakt, betekent dat we er nog maar een over hebben. Veel werk blijft dus liggen. Nieuwe mensen opleiden kost tijd en energie. Bovendien is het niet makkelijk om mensen binnen te halen. Het brandweerinstituut Nibra is op dit moment wel bezig met een inhaalslag, maar dat kan ook geen ijzer met handen breken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer