India in ban van hongerstaker tegen corruptie
NEW DELHI (ANP) – Honderdduizenden Indiërs hebben hun steun betuigd aan de hongerstaking van de 71-jarige activist Anna Hazare. Sinds dinsdag eet hij niets in een protest voor de snelle uitvoering van een wet die moet voorzien in een nationale ombudsman, die hoge politici kan controleren op corruptie.
Ook eist hij burgerinspraak bij het ontwerp van de wet. „Hij is de nieuwe Mahatma Gandhi”, zegt de 22-jarige studente Pia vol bewondering. Samen met honderden anderen liep zij donderdagavond met een kaars in de hand van het centrale monument India Gate tot Jantar Mantar, het plein in Delhi waar Hazare op een podium zijn hongerstaking houdt.
„Iedereen is de overheidscorruptie zat en dat laten we nu zien”, aldus Varun, een 31-jarige bankmanager. Hazare is volgens hem een belangrijke inspiratiebron. „Hij is volledig vrij van corruptie en heeft geen enkele connectie met politieke partijen. Hij strijdt enkel voor zijn idealen. Wij, de jeugd, kijken tegen hem op. Het is belangrijk dat een man met zijn ervaring ons leidt.”
Bij Jantar Mantar zijn donderdag voortdurend zeker tweeduizend mensen. Sommigen dragen spandoeken en regelmatig roepen kleine groepjes slogans. Het enthousiasme onder de demonstranten is groot. „Het is niet langer een hongerstaking van één man, maar het is een beweging”, zegt Varun, die speciaal uit de stad Gurgaon aan de grens met Delhi is gekomen.
Hazare zit op een podium en af en toe houdt hij een toespraak door een microfoon. „Ik zal deze strijd voortzetten, zolang er leven in mijn lichaam is”, belooft hij de aanwezige demonstranten, die luidt applaudisseren.
Honderdduizenden mensen hebben inmiddels hun steun betuigd via een speciaal telefoonnummer. Een Facebookgroep tegen corruptie heeft ruim 100.000 leden.
Beroemde Bollywoodsterren betuigen hun steun via Twitter en de populaire acteur Amir Khan heeft zelfs een brief aan premier Manmohan Singh geschreven, waarin hij hem vraagt om Hazare tegemoet te komen. Kleine groepjes activisten door heel het land zijn ook hongerstakingen begonnen.
De Indiase overheid probeert al 42 jaar een ombudsmanwet te introduceren. Verschillende ontwerpen werden door het parlement geaccepteerd, maar vervolgens nooit door het Hogerhuis goedgekeurd. Het afgelopen jaar werd de overheid geplaagd door meerdere corruptieschandalen.