Politiek

Defensie snijdt in alle sterren en strepen

DEN HAAG – Defensie houdt zijn adem in. Duizenden militairen wacht gedwongen ontslag. Minister Hillen snijdt in alle sterren en strepen.

7 April 2011 11:27Gewijzigd op 14 November 2020 14:26
Zeventig kwartiermakers voor de politietrainingsmissie in Kunduz vertrokken gisteren vanaf Vliegbasis Eindhoven om werk- en slaapverblijven te bouwen. Foto ANP
Zeventig kwartiermakers voor de politietrainingsmissie in Kunduz vertrokken gisteren vanaf Vliegbasis Eindhoven om werk- en slaapverblijven te bouwen. Foto ANP

Het kost de krijgsmacht grote moeite om 1 miljard euro bij elkaar te sprokkelen. De ministerraad zou zich vorige week al buigen over de ingrijpende bezuinigingen, het besluit is echter uitgesteld. Morgen is het uur van de waarheid.

Het proces verloopt moeizaam, mede doordat de gevolgen van de operatie moeilijk zijn te overzien. Het volledig intact houden van de slagkracht van defensie blijkt echter onmogelijk. De krijgsmacht ontkomt niet aan het afstoten van mensen en materieel.

Nederland schrapt alle zestig tanks, de zeventien Cougar-helikopters en vier van de tien mijnenjagers, weet de NOS te melden. Zeker een derde van de 87 F-16’s verdwijnt. Zo’n 10.000 functies verdwijnen, zeker 5000 militairen moeten (gedwongen) afscheid nemen van hun passie. Waar de klappen werkelijk vallen, blijkt morgen.

De maatregelen vallen zwaar. Het afschaffen van bijvoorbeeld tanks –en daarmee de twee tankbataljons– is definitief. Een eenmaal afgestoten onderdeel keert nooit meer terug. Niet voor niets zitten de negentien werkgroepen al maanden te zweten op de bezuiniging die haar weerga in de geschiedenis niet kent: 1 miljard euro, op een begroting van 8 miljard.

Een leger zonder tanks klinkt merkwaardig, absurd bijna. De positie van de Leopard is na de Koude Oorlog echter veranderd. Apaches en Bushmasters kunnen de taak van de tank eenvoudig én beter overnemen. Dat is de gedachte, dat is het idee. Niet voor niets staat de Apache te boek als vliegende tank.

Defensie kan meer Europees samenwerken om de pijn wat te verlichten. Nederland en Duitsland houden samen al een legerkorps op de been, luchttransport is niet meer mogelijk zonder de handen ineen te slaan. Bondgenoten zijn echter huiverig om volledige lucht- of landmachttaken neer te leggen bij een specifiek land.

De onrust en de onzekerheid onder defensiepersoneel zijn groot. Hillen snijdt flink in het aantal (onder)officieren. Ook generaals ontspringen de dans niet. Een op de zeven militairen moet vrezen voor z’n baan. Defensie telt nu nog bijna 69.000 mensen, van wie 48.300 militairen. Wrang detail voor elke militair die bijna op straat staat: het kabinet stemt waarschijnlijk morgen in met de aanschaf van een tweede JSF-testtoestel.

Grotere missies als in Uruzgan –vier jaar, 2000 man– zijn straks niet meer mogelijk, roepen de bonden. Tanks en mijnenjagers zijn daar echter nooit ingezet. Het leveren van manschappen zal echter een zware klus worden. „Nederland krijgt een Belgische krijgsmacht. Af en toe vliegen en als er geld en benzine is, dan doen we een kunstje”, zegt ACOM-voorzitter Kleian.

Nederland zal vaker nee moeten verkopen aan de NAVO, aan de wereld. Dat is de keus van Den Haag. Niet van de krijgsmacht.

RD-redacteur op GrootNieuwsRadio

Bezuinigingen bij Defensie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer