Werkstage moet van jongeren actieve burgers maken
Schoolverlaters moeten meer maatschappelijk bewust worden en beter op hun toekomst voorbereid met werkstages. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar zouden voordat zij aan het werk gaan of een studie oppakken eerst ervaring moeten opdoen in bijvoorbeeld verpleeg– en ziekenhuizen, bij de politie of brandweer en vrijwilligerorganisaties als het Rode Kruis en Natuurmonumenten.
Hiertoe presenteerden dinsdag ondernemer A. Dake, kolonel K. Gijsbers van de Koninklijke Landmacht, socioloog P. Hofstede en voormalig raadsadviseur J. Kieboom van toenmalig minister–president Lubbers een plan aan politiek Den Haag. Zij kregen daarbij steun van voorzitter H. Wijffels van de Sociaal–Economische Raad (SER), die vindt dat jongeren zich meer als actief burger moeten gedragen.
Volgens de initiatiefnemers kan de overheid jaarlijks eentiende van de schoolverlaters vier maanden lang op werkstage sturen voor 143 miljoen euro. Dat komt neer op circa 14.000 jongeren. „Alles moet wel gebeuren op basis van vrijwilligheid. We moeten de calculerende jongeren een alternatief bieden voor het backpacken in Australië om ze te laten oriënteren op de samenleving en hun toekomstige beroep”, stelde Kieboom.