CDA bepleit recht op flexwerk
DEN HAAG – De CDA-fractie in de Tweede Kamer vindt dat werknemers een wettelijk recht moeten krijgen op flexibele werktijden en op thuis- en telewerken.
Dat staat in de discussienota over het gezins- en familiebeleid ”Verantwoordelijkheid en zorg voor elkaar”, die CDA-Kamerlid Van Hijum dinsdagmiddag overhandigt aan de nieuwe partijvoorzitter, Peetoom.
Op dit moment hebben werknemers al een wettelijk recht op deeltijdwerk. De CDA-fractie wil deze regeling verder verruimen. Doel daarvan is om mensen de gelegenheid te geven om werk en zorg beter met elkaar te kunnen combineren.
Het CDA vindt dat burgers meer ruimte moeten krijgen om „verbindingen aan te gaan en verantwoordelijkheid voor elkaar te nemen.” Burgers moeten de zorg voor elkaar niet te snel afwentelen op de overheid en de overheid moet mensen niet dwarszitten met regels die onderlinge betrokkenheid ontmoedigen. Volgens Van Hijum moet de overheid zich realiseren dat een te groot accent op arbeidsparticipatie ten koste kan gaan van tijd voor opvoeding en mantelzorg. Vandaar dat werknemers het recht moeten krijgen op flexibele werktijden en thuiswerk.
Het CDA wil de ouderbijdrage voor de kinderopvang opschroeven. Volgens de fractie leidt de vergoeding voor de opvang, die ruim 80 procent van de opvangkosten bedraagt, niet altijd tot vergroting van de arbeidsparticipatie. De verhoging van de subsidies heeft er wel toe geleid dat er een verschuiving heeft plaats gevonden van de informele naar de formele kinderopvang. Het CDA wil dat overheid, werkgevers en ouders ieder een derde deel van de kinderopvangkosten voor hun rekening nemen.
Als kinderen tussen de 12 en de 15 jaar vaak spijbelen, moet de overheid de kinderbijslag korten, net als nu het geval is bij ouders van 16- en 17-jarigen.
Om de spaarzin van jongeren te bevorderen, zou er weer een vorm van ”zilvervlootsparen” moeten komen, waarbij de overheid een premie geeft op het gespaarde bedrag. Op de kinderbijslag en het kindgebondenbudget wil het CDA zo min mogelijk bezuinigen.
Verder pleit de fractie voor vijf dagen vaderverlof na de geboorte van een kind (nu twee dagen), voor scholen die gebruikt worden voor voor-, tussen- en na- schoolse opvang en voor meergeneratiewoningen.