Reformatorische jeugdbonden starten samenwerkingsplatform
WOERDEN – Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ), de Hersteld Hervormde Jongerenorganisatie (HHJO) en de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) werken aan de vorming van een Reformatorisch Platform Jeugdwerk (RPJ).
Dat maakte de JBGG gisteren bekend bij de presentatie van zijn jaarverslag over 2010.
Volgens JBGG-directeur Laurens Kroon zijn zorgen over ontwikkelingen onder een deel van de reformatorische jeugd de belangrijkste reden om de krachten te bundelen. „We lopen gezindtebreed tegen problemen met jongeren aan waar je als individuele organisatie niet altijd uitkomt. Het gaat dan om leer en leven, of om concreter te zijn: ontsporende seksualiteit, de omgang met media en de consequenties daarvan.”
LCJ-directeur Kees van Vianen, initiatiefnemer van het platform, zegt dat de aanduiding Reformatorisch Platform Jeugdwerk nog een werknaam is. „We willen samen spreken over integrale zorg voor jongeren. Hoe je omgaat met de jeugdcultuur op het gebied van leven, studeren en werken vraagt doordenking.”
Elke kerkelijke jongerenorganisatie heeft behoefte aan een eigen beleid, stijl en achterban, stelt de JBGG. In het platform willen het LCJ van de Christelijke Gereformeerde Kerken, de HHJO en de JBGG samenwerken op punten waarbij het eigene geen rol speelt.
Het gaat volgens de JBGG om overlegsituaties op bezinnings- en beleidsniveau. De organisaties zullen de praktische uitwerking van de samenwerking in de meeste gevallen toesnijden op de eigen achterban.
Woordvoerder Steven Middelkoop van de HHJO zegt desgevraagd dat zijn organisatie, evenals de andere betrokkenen, nog niet definitief besloten heeft om deel te nemen aan het platform. „Wij zitten nog in een verkennende fase.”
Van Vianen geeft desgevraagd aan dat er ook vertegenwoordigers van andere kerkverbanden bij het initiatief betrokken worden. De formele oprichting van het platform moet later dit jaar een feit zijn.
In het gisteren verschenen jaarverslag van de JBGG meldt de bond dat het aantal leden van aangesloten jeugdverenigingen vorig jaar licht steeg: van 10.037 naar 10.071. Het aantal abonnees van het jongerenblad Daniël daalde licht.
Door hogere bijdragen van kerkenraden stegen de inkomsten van de jeugdbond tot 479.515 euro. Toegenomen kosten zorgden echter voor een tekort van ruim 5000 euro.
Directeur Kroon zegt dat een proef met een vader-zoondriedaagse tot veel positieve reacties heeft geleid. Om die reden wordt er dit jaar opnieuw twee keer een driedaagse georganiseerd. Ook de activiteiten voor jongeren boven de 21 jaar worden volgens Kroon steeds beter bezocht. „Dit blijkt een succesformule.”