Buitenland

Japan loost radioactief afvalwater in oceaan

TOKIO (ANP/AFP) – Japan is begonnen met het lozen van 11.500 ton radioactief afvalwater uit de kerncentrale Fukushima I in de Grote Oceaan. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo maandag op gezag van de regering en de eigenaar van de centrale, het elektriciteitsbedrijf Tepco.

4 April 2011 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 14:22
Fukushima. Foto EPA
Fukushima. Foto EPA

Volgens Tepco gaat het om relatief licht radioactief water uit opslagplaatsen onder de reactoren 2, 5 en 6. Het wordt in zee gedumpt om plaats te maken voor zwaarder verontreinigd water dat zich in de turbineruimtes van de kerncentrale heeft opgehoopt. Een woordvoerder van de regering zei dat er geen andere optie is.

Sinds de kerncentrale op 11 maart zeer ernstig beschadigd raakte door een aardbeving en een tsunami, zijn enorme hoeveelheden water over de reactoren uitgestort om ze te koelen. Dat was nodig omdat de eigen koelsystemen door de natuurramp waren uitgevallen, waardoor de reactoren oververhit raakten.

Het water dat zich door die noodmaatregelen heeft opgehoopt, hindert de werknemers van de kerncentrale bij de herstelwerkzaamheden. Daarom is besloten het minst vervuilde water te lozen om opslagruimte vrij te maken. Tepco beweert dat dit nauwelijks gevolgen zal hebben voor het leven in zee.

Door de ramp zijn radioactieve stoffen in lucht, water en bodem terechtgekomen. De afgelopen weken werd een te hoog stralingsniveau gemeten in onder meer groenten, melk en vlees uit het rampgebied. Ook werd verhoogde radioactiviteit gevonden in het drinkwater in de hoofdstad Tokio, circa 200 kilometer zuidelijker.

Rotterdam

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat uit voorzorg al op zee meten of op Japanse schepen radioactiviteit aanwezig is. Dat heeft rijkshavenmeester René de Vries maandag laten weten. Hij verwacht niet dat stralingsconcentraties worden aangetroffen die boven de toegestane norm liggen.

„Om dit te bevestigen, meten we de aanwezigheid van radioactiviteit voordat het schip onze haven binnenkomt. Als havenmeester ben ik van mening dat we dit verplicht zijn aan mensen die direct betrokken zijn bij de afhandeling van het schip. Zo kunnen we veel zorgen wegnemen”, aldus De Vries. Het havenbedrijf werkt onder meer samen met de douane, en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).

Het eerste schip dat na de problemen met de kerncentrale Fukushima I uit Japan vertrok, meert naar verwachting medio april af in Rotterdam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer