Opnieuw tegenslag bij Japanse reactor
TOKIO (ANP/AFP/RTR) – Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco is er zondag niet in geslaagd een lek in de beschadigde reactor nummer twee van de kerncentrale Fukushima I te dichten. Uit de reactor stroomt nog steeds radioactief water, meldde het Japanse persbureau Kyodo zondag.
Het bedrijf, exploitant van de centrale, probeerde de scheur te dichten met een speciaal waterabsorberend bindmiddel. Mogelijk onderneemt Tepco nog een tweede poging. Zaterdag had het bedrijf het lek in de betonnen huls met cement proberen te vullen, maar dat mislukte, omdat de substantie door het water werd verdund.
De kerncentrale, ongeveer 250 kilometer ten noorden van de hoofdstad Tokio, werd zwaar beschadigd door de aardbeving en de tsunami die Japan op 11 maart troffen. De koeling viel uit en enkele reactoren raakten oververhit. Dat leidde tot branden en explosies. In het gebouw zijn woensdag de lichamen gevonden van twee medewerkers die in het complex aan het werk waren, toen het natuurgeweld toesloeg. Dat liet Tepco zondag aan Kyodo weten. Het gaat om mensen van 24 en 21 jaar.
Het dodental van het natuurgeweld is volgens de politie tot boven de twaalfduizend gestegen. Meer dan 15.000 mensen worden nog vermist. Bijna drieduizend mensen liepen verwondingen op. De prefectuur Miyagi, dicht bij het epicentrum van de aardbeving, is het zwaarst getroffen. Er zijn al meer dan 7300 doden geteld en er worden nog ruim 6300 mensen vermist. Veel vermisten zijn mogelijk door de vloedgolven in zee gespoeld.
De havenstad Minamisanriku in Miyagi, waar meer dan de helft van de bevolking dakloos is geworden, is zondag begonnen met een massa-evacuatie. De geëvacueerden worden ondergebracht in tijdelijke opvangkampen in omliggende plaatsen. Mogelijk moeten zij daar een jaar blijven, totdat er een huis voor hen is gebouwd. Volgens Kyodo overweegt de regering verwoeste woongebieden niet meer op te bouwen en de bewoners in hoger gelegen gebieden te huisvesten. De verwachting is dat veel bewoners zich daartegen zullen verzetten. Zij zijn al oud en zeer aan hun woonomgeving gehecht.