Economie

Leiders G-8 rekenen op herstel economie

De leiders van de G-8-landen vertrouwen op een herstel van de economische groei in de wereld.

ANP/AFP
3 June 2003 09:39Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

Het optimisme werd maandag het duidelijkst verwoord door de Franse president Jacques Chirac. „Alle voorwaarden zijn er voor een herstel van de wereldeconomie”, zei hij op een persconferentie.

Volgens Chirac hebben hij en zijn G-8-partners „alle vertrouwen in de capaciteit van de betrokken economieën om de groei te laten hervatten.”

Om dat proces te versnellen, pleitten ze maandag op hun jaarlijkse top in het Franse stadje Evian opnieuw voor het wegwerken van handelsbelemmeringen.

Daarnaast zei een van de deelnemende regeringsleiders, de Britse premier Tony Blair, dat structurele economische hervormingen noodzakelijk zijn om de Europese economie nieuw leven in te blazen.

Hij wees daarbij vooral op de situatie in Duitsland, dat op de rand van een recessie staat. De regering in Berlijn is bezig ingrijpende maatregelen door te voeren, zoals versoepeling van het ontslagrecht. De Duitse bondskanselier Schröder pleitte daarnaast voor een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag hierover vergadert. De ECB zou zo de druk op de euro wat kunnen verlichten en de Europese munt weer wat goedkoper ten opzichte van de dollar maken. De Amerikaanse president Bush zei een sterke dollar toe te juichen, maar op de valutaverhoudingen weinig invloed te hebben.

Aan de bijeenkomst in Evian namen behalve Chirac, Blair, Schröder en Bush ook de leiders van Italië, Canada, Japan en Rusland deel. Ze waren het erover eens dat de groei van de internationale handel niet ten koste mag gaan van ontwikkelingslanden. Deze landen zouden met hun eigen producten meer toegang moeten krijgen tot de internationale markt.

Binnen de wereldhandelsorganisatie (WTO) ging eind 2001 de zogeheten Doha-ronde van start, die moet leiden tot een liberalisering van de wereldhandel. Nu vormen zaken als invoerheffingen en douanetarieven een belemmering bij het realiseren van een vrije wereldmarkt. De handelsbesprekingen verlopen moeizaam, terwijl ze eind volgend jaar moeten zijn afgerond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer