GKV en NGK spreken verder over vrouw in ambt
HARDERWIJK – De gesprekken tussen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) zullen de komende jaren vooral gaan over de vrouw in het ambt.
Dat zei ds. H. J. Messelink, voorzitter van het gereformeerd vrijgemaakte deputaatschap kerkelijke eenheid, vrijdag tijdens de generale synode van de GKV in Harderwijk.
Deputaten kerkelijke eenheid en de Nederlands gereformeerde commissie voor contact en samenspreking met andere kerken gaan samen opnieuw het rapport ”Vrouwelijke ouderlingen en predikanten” (VOP) van de NGK bespreken. De NGK besloten in 2004 op basis van dit rapport om de ambten van ouderling en (op termijn) van predikant open te stellen voor vrouwen. Het kritisch bestuderen van het VOP-rapport geldt ook voor de conclusies daarin, aldus ds. Messelink.
De generale synode van de GKV sprak vrijdag, samen met afgevaardigden van buitenlandse kerken, over kerkelijke eenheid met de NGK. Op tafel lagen twee gezamenlijke notities van deputaten kerkelijke eenheid en de Nederlands gereformeerde commissie voor contact en samenspreking met andere kerken. De eerste notitie gaat over de leer van de doop, de Heilige Geest, de kerk en het heilig avondmaal; de tweede over hermeneutiek (het verstaan van de Schrift en de toepassing van Bijbelse voorschriften in deze tijd).
Deputaten concluderen in de notitie over de leer van de doop, de Heilige Geest, de kerk en het heilig avondmaal dat er „grote eenstemmigheid heerst en er in beide kerken op deze punten niet verschillend omgegaan wordt met de binding aan de belijdenis.” De Landelijke Vergadering van de NGK ging onlangs akkoord met de notitie.
Ds. J. van Benthem (Leusden) en ds. J. Ophoff (Zwijndrecht) vinden de notitie echter niet concreet genoeg. „Het is vooral enerzijds dit, anderzijds dat. Daarmee is de tekst wat krachteloos geworden; ze mist de nodige pit”, aldus ds. Ophoff.
Deputaat J. Wesseling benadrukte dat de notitie niet is bedoeld als een gemeenschappelijke visie van de GKV en de NGK op de doop, de Heilige Geest, de kerk en het heilig avondmaal. „Het gaat hier om een verslag van onze gesprekken. We vragen de synode niet om over elke opmerking een leeruitspraak te doen. De vraag is of er een voldoende vertrouwensbasis bestaat om de gesprekken voort te zetten.”
Dat vertrouwen is er volgens ds. Messelink. „Het is nu de kunst om datgene wat landelijk is bereikt naar de plaatselijke kerken te brengen, zodat daar het gesprek verder kan gaan.”
Enkele synodeleden vroegen naar de status van de tweede notitie, over hermeneutiek. Ds. Messelink zei dat die geen officiële kerkelijke status heeft, maar is bedoeld als basis voor verdere gesprekken met de Nederlands Gereformeerde Kerken, onder meer over het rapport ”Vrouwelijke ouderlingen en predikanten”.
De generale synode van de GKV nam vrijdag geen besluiten.
Buitenlandse kerken bezorgd over GKV
HARDERWIJK – Afgevaardigden van enkele buitenlandse zusterkerken van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) spraken vrijdag in Harderwijk hun zorg uit over de samensprekingen van de GKV en Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).
De Reformed Churches in the United States vinden het „verwarrend” dat de gesprekken doorgaan terwijl de NGK de vrouw in ambt kennen.
De United Reformed Churches in North America maakten bekend „op dit moment niet over te gaan tot de oecumenische zusterkerkrelatie” omdat de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt over de vrouw in het ambt spreken. De kerk is bovendien „in toenemende mate bezorgd over ontwikkelingen op het gebied van de hermeneutiek.” Een nieuwe, andere manier van Schriftverstaan zou leiden tot aanvaarding van vrouwelijke ambtsdragers.
De Vrije Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika waarschuwde de GKV ervoor de mening van kerkleden belangrijker te vinden dan het Woord van God. „Herinterpretatie van de Bijbelse waarheid kan een kerk vals maken.”