Portretten leiders Ivoorkust
ABIDJAN (ANP) – Ivoorkust wordt sinds de verkiezingen van afgelopen november geteisterd door een gewapend conflict, dat inmiddels is ontaard in een burgeroorlog. De zittende president Laurent Gbagbo en de internationaal erkende president Alassane Ouattara vechten al maanden om de macht. Hieronder volgen korte portretten van vier hoofdrolspelers in de crisis.
LAURENT GBAGBO (65): De charismatische Gbagbo is sinds 2000 president van Ivoorkust. Maar hij was al in de jaren zeventig als socialist actief in de Ivoriaanse politiek. Hij kwam in opstand tegen de toenmalige president Felix Houphouët-Boigny. In 1990 nam Gbagbo het voor het eerst tegen hem op in presidentsverkiezingen. Hij verloor deze echter en kwam pas tien jaar later aan de macht. Gbagbo staat bekend om zijn felle anti-Westerse uitspraken. Hij ziet zichzelf als strijder voor de Ivoriaanse onafhankelijkheid en beschuldigt de Fransen en Amerikanen van neo-kolonialisme. Gbagbo heeft een reputatie als intellectuele pacifist, maar wordt tegelijkertijd gelinkt aan gewelddadige milities. Het Internationaal Strafhof (ICC) is een onderzoek begonnen naar Gbagbo.
CHARLES BLE GOUDE (38): De minister van Jeugdzaken is de belangrijkste steunpilaar van Gbagbo. Blé Goudé staat ook wel bekend als de straatgeneraal en is de schrik van veel Ivorianen. ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo heeft Blé Goudé genoemd als een mogelijke verdachte van misdaden tegen de mensheid. Dagelijks organiseerde Blé Goudé als aanvoerder van de Jonge Patriotten pro-Gbagbobetogingen in Abidjan. Dit deed hij eerder succesvol in 2002 om de president aan de macht te houden. Mensenrechtenorganisaties houden zijn Jonge Patriotten verantwoordelijk voor meerdere etnische en politiek gemotiveerde moorden. In 2006 kwam hij op de zwarte lijst te staan van de Verenigde Naties wegens het verkrachten en vermoorden van tegenstanders van Gbagbo.
ALASSANE OUATTARA (69): De internationaal erkende president Ouattara won in november de verkiezingen. Vooral zijn reputatie als hardwerkend man en zijn oproep tot meer transparantie sprak veel Ivorianen aan. Zijn rivalen zien hem echter als te pro-westers. Zo omschrijven aanhangers van Gbagbo hem als een marionet van Frankrijk, de vroegere kolonisator van Ivoorkust. Ouattara begon zijn carrière in de Verenigde Staten waar hij studeerde. Later was hij onder meer actief in een topfunctie bij het Internationaal Monetair Fonds. Hij was een belangrijk economisch adviseur van Houphouët-Boigny. In 1990 werd hij door deze president aanwezen als premier. Toen Houphouët-Boigny in 1993 stierf, trok hij zich tijdens een crisis terug uit de politiek wereld. In 2002 zou Ouattara hebben meegedaan aan een coup tegen Gbagbo, maar hij heeft dat zelf altijd ontkend.
GUILLAUME SORO (38): Het voormalige gezicht van de opstand in 2002 is nu premier in de regering van Ouattara. Soro was in de jaren 90 leider van een grote studentenbeweging. Sinds zijn benoeming als premier in 2007 geldt hij als een belangrijk politicus.