DNB: randvoorwaarden nieuw pensioenstelsel
DEN HAAG (ANP) – De Nederlandsche Bank (DNB) stelt vier randvoorwaarden aan een nieuw pensioenstelsel, waarover het kabinet, werkgevers en vakbonden nog onderhandelen. Een nieuw pensioencontract wordt getoetst op duurzaamheid, transparantie, uitlegbaarheid en uitvoerbaarheid. Dat maakte DNB-directeur Joanne Kellerman donderdag duidelijk tijdens een gesprek met Tweede Kamerleden.
Het huidige pensioenstelsel is volgens DNB „op termijn onhoudbaar”. Er wordt onder meer gewezen op de lage dekkingsgraden, die aangeven in hoeverre fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Deze bedragen gemiddeld 107 procent. Kellerman waarschuwde dat dit niet voldoende is voor een waardevast pensioen en dat indexatie achterblijft. Afgezet tegen de inflatie zit de waarde van pensioenen volgens haar op het niveau van 80 procent.
Verder is er sprake van toenemende beleggingsrisico’s en stijgt het aantal gepensioneerden, die bovendien steeds langer leven. Er zijn een paar instrumenten om dit op te vangen: meer premie betalen, langer doorwerken, een lager pensioen garanderen en/of meer risico accepteren.
Kellerman zei de mogelijkheid van hogere pensioenpremies niet uit te sluiten, maar wees er wel op dat sociale partners al hebben afgesproken dat premies nu zo hoog zijn dat ze niet verder mogen stijgen. Verder geven mensen volgens haar aan zekerheid te willen over hun pensioen, maar daarvoor moeten ze dan wel bereid zijn te betalen.
Het kabinet en sociale partners praten over verhoging van zowel de AOW- als de pensioenleeftijd. Verder wordt bekeken hoe schommelingen in beleggingen meer doorberekend kunnen worden.
Een nieuw stelsel moet volgens Kellerman zo duurzaam zijn dat het een nieuwe financiële crisis kan doorstaan en dat lasten en lusten eerlijk tussen generaties worden verdeeld. Daarbij is transparantie essentieel. Mensen moeten weten wat ze kunnen verwachten en de risico’s moeten „glas- en glashelder zijn”, stelde ze. Om het nieuwe stelsel uitlegbaar en uitvoerbaar te houden, mag het ook niet te complex zijn.
De Tweede Kamer heeft donderdag na gesprekken met diverse pensioendeskundigen minister Henk Kamp (Sociale Zaken) om een brief gevraagd over het overleg met werkgevers en bonden. De onderhandelingen worden bemoeilijkt door juridische problemen en verzet van FNV-bonden.