Buitenland

President Togo op weg naar nieuwe termijn

Het langst regerende staatshoofd van Afrika, president Gnassingbe Eyadema van Togo, stevent af op een nieuwe ambtstermijn.

Buitenlandredactie
2 June 2003 10:18Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

Zondag waren in Togo presidentsverkiezingen. De oppositie is verdeeld en buitenlandse waarnemers namen niet eens de moeite om te komen kijken, omdat zij ervan overtuigd waren dat Eyadema zou frauderen.

De nu 67-jarige Eyadema leidde in 1963 een militaire coup, de eerste in postkoloniaal Afrika. De afgelopen 36 jaar was hij onafgebroken aan de macht in het kleine West-Afrikaanse land. In heel de wereld is alleen Fidel Castro langer aan de macht.

In 2001 kondigde Eyadema zijn aftreden aan, zoals door de grondwet was bepaald. Deze maand zei hij echter tegemoet te willen komen aan de wens van de heersende Togolese Volksgroepering (RPT) om zich toch kandidaat te stellen. De grondwet is vorig jaar al aangepast om een nieuwe termijn voor de president mogelijk te maken.

Eyadema nam het op tegen vijf kandidaten van de oppositie. Zij maakten zondag al snel gewag van fraude bij het stemmen. Buitenlandse waarnemers waren er niet omdat de aanpak van de regering in de aanloop naar de verkiezingen reeds wees op een oneerlijke stembusgang. Toch waren de oppositiekandidaten aanvankelijk optimistisch, omdat Eyadema hen had toegestaan om campagne te voeren.

De Europese Unie en de Verenigde Staten maakten Eyadema voor de verkiezingen duidelijk dat hij hervormingen moet toestaan om opnieuw buitenlandse hulp te krijgen. Die werd opgeschort nadat regeringstroepen honderden betogers voor democratie in de jaren ’90 vermoordden.

De grootste tegenstanders van Eyadema zijn Bob Akitani, een voormalig onafhankelijkheidsstrijder, en Eyadema’s neef Dahuku Pere. Akitani wordt gesteund van Gilchrist Olympio, zoon van de democratisch verkozen president die in 1963 werd vermoord door coupplegers die vier jaar later Eyadema aan de macht hielpen. Pere zag zijn populariteit sterk toenemen nadat hij zich distantieerde van de machthebbers en hervormingen eiste.

De Togolese stembussen sloten zondag om 17.00 uur. De uitslag wordt later vandaag verwacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer