Buitenland

Kerncrisis Fukushima beangstigt Hiroshima-overlevenden

HIROSHIMA (ANP/AFP) – Japanners die de atoombom op Hiroshima hebben overleefd, reageren 65 jaar later met angst en beven op de crisis met de kerncentrale Fukushima.

25 March 2011 13:00Gewijzigd op 14 November 2020 14:14
Japanners die de atoombom op Hiroshima hebben overleefd, reageren 65 jaar later met angst en beven op de crisis met de kerncentrale Fukushima. Foto EPA
Japanners die de atoombom op Hiroshima hebben overleefd, reageren 65 jaar later met angst en beven op de crisis met de kerncentrale Fukushima. Foto EPA

„Dit jaagt me angst aan, tot in het diepst van mijn hart”, zegt Sunao Tsuboi. Hij was 20 jaar toen hij zware brandwonden opliep door de straling van de Amerikaanse atoombom, die in 1945 een einde hielp maken aan de Tweede Wereldoorlog.

Het lekken van radioactief materiaal uit de kerncentrale buiten Tokio heeft bij hem alle herinneringen bovengebracht. „Straling verandert genen en DNA. Dat kan geen dokter herstellen. Er is geen goede oplossing voor blootstelling aan straling.”

Zijn voorhoofd is gebleekt van de straling. Zijn pak verhult een lichaam vol kanker. De berichten over de problemen in Fukushima, ongeveer 800 kilometer van Hiroshima, heeft zijn verzet tegen kernenergie versterkt. „Kernenergie kan niet bestaan zonder mensen. We moeten onze waarden omdraaien: leven is belangrijker dan economie.”

De Japanse kerncentrale Fukushima kwam begin deze maand in problemen door een extreem zware aardbeving en een 14 meter hoge vloedgolf. De koelsystemen vielen uit. De oververhitte reactoren veroorzaakten hoge straling in de lucht en het zeewater.

De Japanse overheid heeft herhaaldelijk gezegd dat de gelekte straling niet gevaarlijk is. „Maar mensen die weten wat het is om te worden bestraald, beseffen dat het wel gevaarlijk is. Mensen moet verteld worden dat de gevolgen tientallen jaren duren.”

Andere slachtoffers reageren net zo fel. Hashizume Bun (80) is ook zo’n kernbomslachtoffer, in het Japans hibakusha genoemd. Zij was op anderhalve kilometer afstand van de plek waar de atoombom viel in Hiroshima. „Ik hoop dat het Fukushima-ongeluk een einde maakt aan de wereldwijde trend naar kernenergie”, zei de vredesactiviste. „Als we niet stoppen, wordt de wereld helemaal bestraald. Kernenergie is onbeheersbaar en heeft geen grenzen.”

Shoji Kihara, een telecomingenieur, verloor zijn ouders door de bom. Hij is woest dat de overheid verzekert dat de problemen in Fukushima geen direct gevaar voor de gezondheid zijn. „Er zijn wel degelijk gevolgen voor de middellange en lange termijn.”

Hiroshima is tegenwoordig een bloeiende stad. Het huisvest het Hiroshima Vredesmuseum. In de vitrines liggen vele afschuwelijke voorwerpen, zoals zwarte nagels die zijn gevonden in de straten na de ontploffing van de atoombom. In de stad staat slechts één gebouw dat niet was beschadigd door de kernexplosie in 1945: het atoombomstadion.

Daar vlakbij staat een groot monument, met de namen van alle slachtoffers. In de stenen staat gegraveerd: „Laat de zielen rusten in vrede, opdat we het kwaad niet herhalen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer