Wetenschap & techniek

Veel vloer uit weinig bos

„Het leven is niet rechtlijnig”, komt prominent op het beeldscherm na het intikken van de website van het Nederlandse bedrijf Bolefloor. De afbeelding van een massiefhouten eiken vloer achter de tekst licht de stelling toe. De naden tussen de planken volgen de soms grillige houttekening. Geen naad is hetzelfde, elke vierkante meter is uniek.

Jacob Siebelink
23 March 2011 13:10Gewijzigd op 14 November 2020 14:12
Bolefloor produceert een houten vloer met naden die de houttekening volgen. Foto Bolefloor
Bolefloor produceert een houten vloer met naden die de houttekening volgen. Foto Bolefloor

Bedenker van het eigenzinnige concept is de Estlandse directeur Rain Eisler. Hij liep al even met het idee rond. „Het is zo jammer dat de prachtige houttekening bij de meeste vloeren doorkruist wordt door kaarsrechte naden. Bij onze vloer is de houtstructuur juist bepalend voor het verloop van de deellijnen.”

Maar esthetiek was niet de enige reden voor het ontwikkelen van zijn vloer, benadrukt hij. „Als je rechte planken wilt hebben, betekent dat per definitie veel zaagafval en dat is ecologisch gezien niet gunstig. Wij produceren zo veel mogelijk vloer uit zo weinig mogelijk bomen.”

Een vloer met grillige deellijnen die in de pas lopen met de houttekening is niet nieuw, geeft Eisler toe. „Er zijn altijd al vakmensen geweest die dergelijke vloeren maakten voor huiseigenaren met een goed gevulde beurs. Maar dat ze op grote schaal geproduceerd kunnen worden, computergestuurd, dat maakt de Bolefloor uniek.”

Het geheim zit in de software die de houtbewerkingsmachines aanstuurt. Eisler had anderhalf jaar nodig om deze te ontwikkelen, samen met een Fins ingenieursbureau, drie softwarebedrijven en het Instituut van Cybernetica van de Technische Universiteit van Talinn, Estland. „Een scanner zet de houtstructuur van gezaagde planken om in computertaal, speciale software rangschikt de vloerdelen zo dat er zo min mogelijk afval ontstaat en dat er rekening wordt gehouden met de houttekening. Een computergestuurde zaagmachine fabriceert uiteindelijk de delen.”

De software herkent niet alleen de houttekening maar ook noesten en spinthout, de niet duurzame laag net onder de boomschors. „De klant kan zelf aangeven in hoeverre hij noesten erg vindt of niet. En het lichtere spinthout kan de vloer een levendige uitstraling geven”, aldus de directeur.

Hoe meer noesten en spinthout, hoe goedkoper de vloer. De prijs ligt tussen de 100 en de 150 euro per vierkante meter. Daarmee is het geen goedkoop product, realiseert Eisler zich. „Maar ook niet zo duur dat het alleen in het topsegment toegepast kan worden.”

Op dit moment is een Bolefloor alleen in eiken verkrijgbaar. Halverwege dit jaar komt Eisler ook met andere houtsoorten en wil hij behalve in Europa ook in de VS voet aan de grond krijgen. „We houden kantoor in Amsterdam, werken samen met kennisinstituten in Finland en Estland, kopen hout in Kroatië en Duitsland en werken met vloerolie van een Deense fabrikant. We willen met deze vloer de wereld veroveren en dan is het maar beter dat je geen grenzen in je hoofd hebt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer