Economie

CPB: bescheiden groei Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse economie groeit dit en volgend jaar bescheiden, met 1,75 procent in 2011 en 1,5 procent in 2012. Dat verwacht het Centraal Planbureau (CPB). Het begrotingstekort van de overheid wordt snel kleiner en gaat van 5,2 procent in 2010 naar 3,7 procent dit jaar en 2,2 procent volgend jaar.

22 March 2011 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 14:10
Foto ANP
Foto ANP

De cijfers staan in het Centraal Economisch Plan van het CPB. Het Planbureau constateert dat met de bescheiden groeicijfers het verlies aan groei tijdens de recessie nog niet is ingehaald. De economische groei komt grotendeels voor rekening van de export. De consumptie van gezinnen en investeringen van bedrijven dragen ook een steentje bij.

Verder gaat het goed met de werkloosheid. Die daalt naar 4 procent volgend jaar. Dat gaat weer in de richting van krapte op de arbeidsmarkt, wat volgens het CPB opmerkelijk is, zo kort na een heftige recessie.

De koopkracht staat de komende jaren nog wel onder druk, mede door de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet. De koopkracht daalt dit en volgend jaar in doorsnee met 0,75 procent per jaar. Ook blijft de contractloonstijging in de marktsector (1,75 procent) achter bij de inflatie van 2 procent, terwijl pensioenen niet of slechts deels worden geïndexeerd.

De jongste cijfers wijken praktisch niet af van de concept-raming van het CEP van vorige maand. Ten opzichte van de ramingen die het kabinet vorig jaar bij Prinsjesdag gebruikte voor dit jaar ligt de groei van de economie 0,25 procent hoger en verwacht het CPB nu een begrotingstekort van 3,7 procent, waar eerder gerekend werd met een tekort van 3,9 procent. In de definitieve raming is de recente ramp in Japan niet meegenomen.

Volgens minister Jan Kees de Jager (Financiën) tonen de nieuwste ramingen, met een verwachte economische groei van 1,5 procent en een verbetering van het begrotingstekort, „dat we op de goede weg zijn”. Maar hij stelt dat we ons nog niet rijk moeten rekenen. „Zo is er nog steeds onrust op de financiële markten en ook een stijgende olieprijs kan de groei schaden”, aldus de bewindsman.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) ziet een „belangrijke economische uitdaging” in de krapte op de arbeidsmarkt die naar verwachting vanaf volgend jaar toeneemt. Hij zegt met zijn nieuwe beleid voor het bedrijfsleven, waarbij het onderwijssysteem beter aansluit bij de behoeften van het bedrijfsleven, te willen voorkomen dat ondernemingen hun groeiplannen zien vertragen door een krappe arbeidsmarkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer