Akkoord over nieuwe regels tophypotheken
BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse banken, de Autoriteit Financiële Markten en het ministerie van Financiën hebben een akkoord bereikt over nieuwe regels voor tophypotheken. Binnen de nieuwe afspraken mag de hypotheek bij aanschaf van een woning niet meer dan 110 procent van de aankoopwaarde bedragen. Ook mag een hypotheek nog maar voor maximaal de helft van de waarde van de woning aflossingsvrij zijn.
De afspraken zijn het gevolg van overleg over een eerder voorstel van de AFM waarin nog sprake was van 112 procent en een verplichte aflossing van een deel van de hypotheek in zeven jaar. De vrees was dat dat laatste vooral starters op de woningmarkt zou belemmeren een huis te kopen.
De maximale hypotheek komt nu op 110 procent van de waarde van het huis, waarmee het mogelijk moet zijn om de kosten koper mee te financieren. De mogelijkheden voor bank en koper om van de inkomensnormen af te wijken worden beperkt.
De normen staan in een nieuwe gedragscode die is voorgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het Verbond voor Verzekeraars. De NVB verwacht dat de gevolgen voor de woningmarkt gering zijn. De AFM onderschrijft de code en zal streng toezien op naleving. Bij overtreding kunnen onder meer boetes worden opgelegd.
Minister Jan Kees de Jager vindt dat huizenkopers met de nieuwe afspraken goed beschermd zijn tegen overkreditering, terwijl ze nog steeds voldoende kunnen lenen om huis plus kosten koper te financieren. „Deze code biedt een goed evenwicht tussen het beschermen van de consument en het openhouden van de woningmarkt.”
De Kamer reageert overwegend positief. De PvdA noemt het „heel verstandig” dat De Jager de voorstellen van de NVB overneemt. „Het is een goede balans van niet willen overkrediteren en het op gang houden van de woningmarkt, ook voor starters.” Het CDA spreekt van „verantwoord financieren” waarin ook de waarde van het huis wordt meegeteld en overkreditering wordt aangepakt.
De SP is geen voorstander van zelfregulering, maar moet de afspraken inhoudelijk nog bestuderen. D66 is tevreden dat de overkreditering wordt aangepakt en dat mensen worden gestimuleerd om hun schuld af te lossen.
Minister De Jager hoopt dat de afspraken op 1 augustus van dit jaar in kunnen gaan.