Politiek

VVD: Motivatiebrief voor studenten

DEN HAAG (ANP) – Studenten die aan een hbo-instelling of de universiteit willen gaan studeren, moeten vooraf een motivatiebrief schrijven waarom zij een bepaalde opleiding willen beginnen. Waar nodig kan de student dan na een gesprek met de instelling bepalen of hij al dan niet de voorgenomen studie wil volgen. Kamerlid Anne-Wil Lucas (VVD) gaat dit voorstel maandag inbrengen tijdens een wetgevingsoverleg over het hoger onderwijs.

21 March 2011 07:18Gewijzigd op 14 November 2020 14:09

Nu is vaak een diploma al voldoende om tot een opleiding te worden toegelaten. De VVD vindt dat alle opleidingen die mogelijkheid moeten krijgen. Volgens Lucas moet in de ‘sollicitatiebrief’ niet alleen de vraag worden beantwoord waarom studenten voor een bepaalde opleiding kiezen. Ook het didactisch model van de opleiding, zoals het aantal contacturen, opbouw van lessen, maar ook het toekomstperspectief na het behalen van een diploma moeten volgens het Kamerlid in de brief van de studenten worden vermeld. Daarnaast worden instellingen verplicht dat soort gegevens openbaar te maken.

„Nu zie je vaak dat leerlingen zich voor zes opleidingen tegelijkertijd inschrijven en in september een keer beslissen welke ze gaan volgen”, stelt Lucas. „Met een motivatieplicht laat je leerlingen een meer bewuste keuze maken. Daarbij verplicht je opleidingen om inzicht te geven in hun onderwijsmethode. Dat is heel wat anders dan dat ze alleen de blijde boodschap vertellen tijdens een voorlichtingsdag.”

Volgens het Kamerlid blijkt uit onderzoek dat bij instellingen waar selectie plaatsvindt door middel van een brief, zoals bijvoorbeeld bij de opleiding geneeskunde, tot tweeënhalf keer minder leerlingen uitvallen. „De kans op afronden van een opleiding groeit dus wanneer je de ‘sollicitatieplicht’ invoert.”

Om de opleidingen meer ruimte te geven deze uitgebreide selectie toe te passen, wil de VVD de inschrijftermijn voor onderwijsinstellingen vervroegen naar 1 mei. Daarmee hebben de opleidingen volgens de politica meer tijd om leerlingen aan te nemen en waar nodig een zogenoemd matchingsgesprek met ze aan te gaan. „Dat kan er dan toe leiden dat de student of de opleiding toch een andere keuze maken”, vervolgt Lucas. „Daarnaast kunnen leerlingen na zo’n gesprek besluiten om bijvoorbeeld in de zomermaanden bijles te nemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer