Vliegverbod is verrassend besluit van VN-Veiligheidsraad
APELDOORN – Dat de VN-Veiligheidsraad donderdagnacht besloot tot de instelling van een vliegverbod en militair ingrijpen mogelijk maakte, mag gerust een verrassing worden genoemd.
Nog maar enkele dagen geleden waren belangrijke lidstaten van de Veiligheidsraad –zoals de permanente leden Rusland en China– uiterst kritisch over een no-flyzone. Maar ook de Verenigde Staten voelden er niets voor. En Duitsland was ronduit tegen.
Militaire interventies zijn in het algemeen nooit zo populair. De afloop ervan is per definitie zeer onvoorspelbaar. De voorbeelden van Irak en Afghanistan werken momenteel ook niet aanmoedigend.
Eigenlijk waren er maar twee lidstaten die erg voor waren, namelijk Frankrijk en Groot-Brittannië. Binnen de Veiligheidsraad zijn dit trouwens belangrijke landen, omdat ze tot de vijf permanente lidstaten behoren (samen met Rusland, China en Amerika).
Men kan niet anders dan constateren dat de Brits-Franse lobby heeft gewerkt. Heel belangrijk is het geweest dat Londen en Parijs de Amerikanen achter zich hebben gekregen.
Minstens zo belangrijk is dat Groot-Brittannië en Frankrijk China en Rusland zo ver heeft gekregen om zich te onthouden van stemming. Als permanente lidstaten hebben zij ook een vetorecht. Als de permanente lidstaten dat inzetten, kunnen ze alle besluiten van de raad dwarsbomen. Dat is nu echter niet gebeurd.
Tegelijk is de overwinning niet zo heel erg groot. Want ook deze stemming maakt duidelijk dat de wereld niet erg verenigd is rond de kwestie Libië. Vijf van de tien lidstaten onthielden zich van stemming. Dat komt niet sterk over.
Het kan zijn dat de vorderingen die Gaddafi de afgelopen week op de rebellen heeft gemaakt, de twijfelende landen over de streep hebben gehaald. Zonder hulp van buiten is het immers niet uitgesloten dat de opstandelingen het onderspit moeten delven in de strijd tegen de dictator.
Vooral een land als Amerika is er veel aan gelegen dat het nu afgelopen is met Gaddafi. Uiteindelijk leek Washington zelfs voorop te lopen. Buiten de directe inzet van grondtroepen was alles bespreekbaar met de Amerikanen, zo was de boodschap afgelopen nacht. Terwijl het tot donderdag overdag geen openlijke steun voor een vliegverbod wilde uitspreken.