Economie

Plan voor herstart pluimveesector

Het ministerie van Landbouw en het bedrijfsleven hebben samen een plan ontworpen voor de herstart van de pluimveesector. Belangrijkste voorwaarde van dat plan is grondige ontsmetting van de boerderijen.

Redactie politiek
30 May 2003 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 00:20

Het gezamenlijke voornemen van overheid en boeren bevat een aantal regels. Voordat de bedrijven weer op volle kracht kunnen produceren, moeten ze volledig worden ontsmet. De boeren moeten alle mest, waarin het vogelpestvirus lang kan overleven, afvoeren. Dit geldt ook voor de preventief geruimde bedrijven, want het plan gaat ervan uit dat alle bedrijven besmet zijn.

De reinigingsploegen zullen ook ongedierte verjagen, omdat ratten en muizen het virus kunnen verspreiden. Nadat de schoonmakers dit hebben gedaan, zullen ze de stallen chemisch ontsmetten. Twee weken later worden de hokken opnieuw ontsmet.

Om te zien of de bedrijven dan echt vogelpestvrij zijn, krijgt de boer een aantal kippen op proef. Deze ’verklikkippen’, ongeveer 1 procent van het normale aantal dieren, blijven drie weken op het bedrijf. Als ze gedurende die periode geen vogelpest krijgen, mogen de boeren van de Europese Unie hun stallen herbevolken.

De eerste kippenbedrijven zullen pas in het najaar opnieuw kunnen beginnen, verwacht J. Wolleswinkel, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders. Hij denkt dat een kwart van de pluimveehouders de crisis niet zal overleven. Door de lange stilstand en doorlopende kosten neemt het eigen vermogen bij sommige boeren met honderdduizenden euro’s af en is herstarten financieel niet meer haalbaar.

Het ministerie van Landbouw heeft tijdens de ruimingen van kippenstallen grote risico’s genomen, volgens topman B. Fortuyn van gasbedrijf HoekLoos. De methode om duizenden kippen tegelijk te doden door de hele stal vol te spuiten met koolmonoxide was gevaarlijk, omdat complete schuren daardoor zouden kunnen ontploffen. HoekLoos heeft het departement vooraf op de hoogte gesteld van de mogelijke gevaren. „Toen heeft de overheid ons gevraagd om op hun risico met koolmonoxide aan de gang te gaan. En dat hebben we gedaan”, zei Fortuyn.

Een woordvoerster van het ministerie zegt dat Landbouw de methode vooraf heeft getest met de brandweer, de politie, de Arbeidsinspectie en het ministerie van VROM. Uit die oefening bleek volgens haar dat het veilig was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer