Nog steeds geen Libië-akkoord Veiligheidsraad
NEW YORK (ANP) – Ondanks zes uur vergaderen is de VN-Veiligheidsraad er woensdag niet in geslaagd het eens te worden over een vliegverbod boven Libië. De rebellen in het Arabische land dringen daar al dagenlang op aan om te voorkomen dat de Libische leider Muammar Gaddafi hen met zijn luchtmacht in de pan kan hakken.
Frankrijk dringt er in New York op aan dat er donderdag eindelijk gestemd wordt over een vliegverbod. Waarnemers zijn echter sceptisch over de mogelijkheden omdat er nog steeds geen overeenstemming is over de tekst van een ontwerpresolutie.
De internationale gemeenschap is verdeeld over de toestand in Libië. Frankrijk, Groot-Brittannië en de Arabische Liga dringen aan op een vliegverbod. Landen als China, Rusland en Duitsland liggen echter dwars. De VS, die eerder ook dwarslagen, leken woensdag op te schuiven richting vliegverbod.
Ook binnen de Europese Unie is verdeeldheid. Dit is tegen het zere been van de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, tegenwoordig leider van de liberale fractie in het Europees Parlement. „De zwakke opstelling van de EU maakt me ziek”, zei Verhofstadt dinsdag.
Verhofstadt betitelde de Libische opstandelingen als „helden”. Volgens hem laat de EU hen in de steek. „Helpen we ze? Verdedigen we ze? Steunen we hen met wapens of een vliegverbod? Erkennen we de oppositie als regering? Proberen we de democratische revolutie in leven te houden? Nee, we sturen observatieteams”, zei hij in een debat met EU-president Herman Van Rompuy en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie.
In de Libische ‘rebellenhoofdstad’ Benghazi was het in de nacht van woensdag op donderdag rustig na afloop van het ultimatum van Gaddafi. „Het leven in Benghazi is normaal”, aldus een inwoner via de telefoon. Een arts in een ziekenhuis bevestigde dat de stad rustig is en dat ambulances normaal kunnen uitrukken.
Eerder woensdagavond hadden de inwoners van Benghazi via de staatstelevisie een ultimatum gekregen. Voor middernacht (plaatselijke tijd; 23.00 uur onze tijd) moesten ze de schuilplaatsen van rebellen en de wapendepots verlaten hebben. De strijdkrachten van Gaddafi zeiden de stad te willen „zuiveren van gewapende bendes”. Met pamfletten had het regime de inwoners eerder opgeroepen de wapens neer te leggen en het verzet te staken. Sommige waarnemers vrezen voor een bloedbad in de stad van 1 miljoen inwoners, de op een na grootste van het Arabische land.
De strijders van Gaddafi vechten donderdag een „beslissende slag” om de stad Misurata te heroveren op de rebellen. Dit heeft de Libische leider in de nacht van woensdag op donderdag gezegd op de staatstelevisie van het Arabische land.
Misurata is met meer dan een half miljoen inwoners de derde stad van Libië. In het westen van Libië, waar de rebellen steeds verder terug worden teruggedrongen, hebben zij haast alleen Misurata nog in handen. Woensdag was gemeld dat Gaddafi’s troepen Misurata vanuit drie richtingen aanvallen, met onder meer tanks en artillerie.