Vacature Hoge Raad door Wilders politieke zaak
DEN HAAG – De Tweede Kamer stemde vanmiddag over de vervulling van een vacature in de Hoge Raad. Door toedoen van de PVV is de stemming een politieke kwestie geworden.
Wat is de Hoge Raad?
De Hoge Raad is de hoogste rechtsprekende instantie op het gebied van civiel recht, strafrecht en belastingrecht en zetelt in Den Haag. Een lid van het hoogste rechtscollege heet een raadsheer, ook al is het een vrouw.
Hoe omvangrijk is de Hoge Raad?
De Hoge Raad bestaat uit één president, maximaal zeven vicepresidenten, dertig raadsheren en vijftien raadsheren in buitengewone dienst. De leden van de Hoge Raad zijn verdeeld naar rechtsgebieden. Er zijn vier kamers: de eerste of civiele kamer, de tweede of strafkamer, de derde of belastingkamer, de vierde of ombudskamer.
Hoe worden vacatures in de Hoge Raad opgevuld?
Feitelijk vult de Hoge Raad zichzelf aan. De Raad stelt een aanbevelingslijst samen van zes personen. De meest gewenste kandidaat staat op nummer één. Op basis van deze lijst kiest de Tweede Kamer er drie uit. Het kabinet kiest vervolgens uit een van deze drie. In de praktijk is dat meestal degene die de Kamer bovenaan heeft gezet. De benoeming wordt vervolgens door de koningin bekrachtigd met een handtekening (Koninklijk Besluit). Meestal volgen Kamer en kabinet de voordracht van de Hoge Raad. In de negentiende eeuw week de Kamer nog wel eens af van de voordracht. Daarna niet meer.
Waarom staat de vacature nu in de belangstelling?
De PVV is tegen de voordracht van prof. dr. Y. Buruma en wil zijn benoeming blokkeren omdat de hoogleraar zich diverse keren negatief heeft uitgelaten over het gedachtegoed van Wilders.
PVV-Kamerlid Bontes zei vorige week dat Buruma „veel te politiek” is om straks als hoogste rechter onafhankelijk te kunnen oordelen. De PVV vroeg daarom een hoofdelijke stemming aan.
Heeft de PVV gelijk?
De benoemingen van de Hoge Raad in Nederland zijn in principe geen politieke benoemingen, maar het is een publiek geheim dat er bij de hoogste rechterlijke macht verhoudingsgewijs veel PvdA’ers en D66’ers zitten.
De uitspraak tegen de SGP van april vorig jaar, waarin de staat wordt opgedragen maatregelen te nemen zodat er ook vrouwen op SGP-lijsten komen, wordt door sommigen ook gezien als een politiek getinte uitspraak.
Wie is Buruma?
Prof. dr. Ybo Buruma is een van de bekendste strafjuristen van Nederland en werkzaam als hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Verder is Buruma (1955) redacteur van het Nederlands Juristenblad. Hij is geen lid van een politieke partij, maar zat in 2006 wel in een commissie die het verkiezingsprogramma voor de PvdA opstelde.
Wat heeft Buruma gezegd over Wilders?
De Nijmeegse hoogleraar vindt het een goede zaak dat Wilders voor de rechter moet verschijnen. Het pleidooi van Wilders om de Koran te verbieden noemde hij een „aanval op de pluralistische democratie zelf.”
In het Nederlands Juristenblad in 2007 vergeleek Buruma Wilders met de Italiaanse fascist Mussolini: „Zijn (Wilders, GV) pleidooi was immers een echo van Mussolini’s slogan: „Tutto nello stato, nienti fuori dello stato, feroce volontá totalitaria.” Alles binnen de staat, niets buiten de staat, een woeste totalitaire wil.”