Verhagen: Ervaring Japan meenemen bij eisen
DEN HAAG (ANP) – De gebeurtenissen met de kerncentrales in Japan zullen „vanzelfsprekend” worden meegenomen bij het vaststellen van de eisen die aan een vergunning voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in Nederland worden gesteld. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) maandag laten weten.
Het kabinet wil deze regeerperiode vergunning verlenen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. De bouw kan naar verwachting beginnen in 2015. Begin vorige maand maakte Verhagen de randvoorwaarden bekend waaraan een nieuwe kerncentrale in Nederland moet voldoen. Het energiebedrijf Delta zei zich daarin te kunnen vinden en verwacht halverwege volgend jaar een vergunningaanvraag in te dienen voor de bouw van een centrale in het Zeeuwse Borssele.
Verhagen zei eerder dat de veiligheidseisen voor een nieuwe centrale zo streng zijn dat de omhulling van de kern bestand moet zijn tegen een ongeval met een verkeersvliegtuig van buitenaf. De kans op een zogenoemd kernsmeltongeval is „minder dan eens in de miljoen jaar”, zo liet hij de Kamer vorige maand weten. Maar de specifieke technische eisen moeten nog worden ingevuld. Eind deze maand staat een Kamerdebat gepland over energiezaken, waarin deze ter sprake zullen komen.
Eerder op maandag had CDA-Tweede Kamerlid Gerda Verburg al gezegd dat Nederland lessen moet trekken uit de gebeurtenissen in Japan. „Bij het opstellen van eisen voor de veiligheid zou het verstandig zijn als gekeken wordt naar wat er nu in Japan gebeurt. Je moet wat dat betreft het zekere voor het onzekere nemen”, aldus Verburg. Verhagen liet weten de gebeurtenissen met de kerncentrales in Japan „nauwlettend” te volgen.
Over de bestaande kerncentrale in Borssele zei Verhagen maandag dat deze bestand is tegen een aardbeving van 5,2 op de schaal van Richter. Deze waarde is gebaseerd op de zwaarste waargenomen metingen door het KNMI, verhoogd met een ‘veiligheidsfactor’. De kerncentrale is bestand tegen overstromingen tot 7,3 meter boven NAP, een hoogte die correspondeert met een overstroming die eens in de miljoen jaar zou kunnen plaatshebben, aldus de minister.
GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren is „geschokt” door de ramp in Japan. De partij wil dat voorbereidingen van een nieuwe kerncentrale worden opgeschort en dat Verhagen een veiligheidsonderzoek uitvoert naar kerncentrales. Van Tongeren: „Deze ramp laat eens te meer zien dat we werk moeten maken van schone energie. Met kernenergie is de kans op een ongeluk klein maar als het mis gaat, kunnen de gevolgen heel groot zijn.”