Bonden willen één pensioensysteem
UTRECHT (ANP) – Oude en nieuwe pensioenrechten moeten in één pensioensysteem bij elkaar worden gehouden. Dat is absoluut noodzakelijk om te voorkomen dat de oude rechten van in totaal 800 miljard euro langzaam hun waarde verliezen. Een heel nieuw pensioensysteem waarin de oude rechten niet kunnen worden ondergebracht, is geen optie.
Dat schrijven drie grote FNV-bonden maandag in een open brief. Sociale partners en het kabinet praten al maanden over een nieuw pensioenstelsel. Onlangs bleek dat aan de overheveling van de huidige pensioenrechten naar een nieuw sterk afwijkend systeem grote juridische haken en ogen kleven.
Het apart houden van die rechten in een oude regeling naast een nieuw systeem, biedt volgens de drie bonden geen oplossing. „Dat zou een enorme aantasting van die rechten betekenen”. De FNV-bonden pleiten daarom voor aanpassing van het huidige stelsel, zodat oude en nieuwe rechten wel bij elkaar gehouden kunnen worden.
Dat aangepaste systeem moet mensen nog steeds grote zekerheden over hun pensioen bieden, al is dat minder dan nu. Pensioenfondsen moeten verstandig kunnen blijven beleggen, zodat met het rendement de koopkracht van de pensioen op peil gehouden kan worden. De regering moet dat mogelijk maken door de eisen waaraan de fondsen moeten voldoen, daarop aan te passen, schrijven de voorzitters van FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw.
Het systeem dat hen voor ogen staat, geeft geen keiharde garantie meer over de hoogte van het pensioen, maar biedt wel een redelijke mate van zekerheid. „We kunnen niet alles garanderen, als er tegenvallers door crises zijn.” Het opvangen van die tegenvallers moet over een langere periode worden uitgesmeerd, bijvoorbeeld tien jaar.
Vakbond De Unie, de grootste bond van vakcentrale MHP, wees er maandag nog eens op dat het waarborgen van de opgebouwde rechten voor haar voorwaarde was om in te stemmen met het pensioenakkoord dat vakbeweging en werkgevers vorig voorjaar sloten. Als bij de uitwerking van dat akkoord nu blijkt dat dat niet lukt, zal De Unie zich op nadere stappen beraden.