De ergste nucleaire rampen
TOKIO (ANP/AFP) – Bij de kerncentrale in het Japanse Fukushima heeft zich zaterdag een explosie voorgedaan. Eerder werd de vrees al geuit voor een meltdown van een van de reactoren na de zware aardbeving een dag eerder. Een kort overzicht van de ergste nucleaire rampen vanaf 1979.
28 maart 1979: De reactorkern van de kerncentrale in Three Mile Island in de Amerikaanse staat Pennsylvania ondergaat een gedeeltelijke meltdown. Circa 140.000 mensen worden geëvacueerd. Er vallen geen doden. Buiten de centrale raakt niemand besmet.
augustus 1979: Een uraniumlek bij een geheime nucleaire faciliteit in Erwin in Tennessee (VS) besmet ongeveer duizend mensen.
januari-maart 1981: Vier radioactieve lekken zijn er in deze periode in een centrale in Tsuruga in Japan. Volgens de officiële cijfers raken 278 mensen besmet.
26 april 1986: De ergste nucleaire ramp tot dusver vindt plaats in Tsjenobyl in de voormalige Sovjet-Unie. Reactor nummer 4 ontploft na een experiment dat misgaat. Ongeveer tweehonderd mensen raken ernstig besmet van wie 32 binnen drie maanden sterven. Een gigantische radioactieve wolk trekt over Noord-Europa. Honderdduizenden mensen worden geëvacueerd en een soortgelijk aantal raakt besmet.
april 1993: Na een explosie in een geheime opwerkingsfabriek in Tomsk-7 in het Russische Siberië komt een wolk radioactief gas vrij. Het aantal slachtoffers is onbekend.
november 1995: Ernstige besmetting wordt gemeld bij Tsjernobyl als brandstof uit een van de reactoren wordt verwijderd.
11 maart 1997: Werkzaamheden bij een nucleaire faciliteit in Tokaimura in het noordoosten van de Japanse hoofdstad Tokio worden gedeeltelijk gestopt na een brand en een explosie waarbij 37 mensen bloot komen te staan aan radioactiviteit.
30 september 1999: Twee arbeiders komen om bij een ongeluk in de uraniumopwerkingsfabriek in het Japanse Tokaimura. Het is de ergste nucleaire ramp na Tsjernobyl. Medewerkers doen te veel uranium in een tank in een poging tijd te besparen. Meer dan zeshonderd mensen staan bloot aan radioactiviteit en meer dan 320.000 mensen moeten meer dan een dag binnen blijven. Twee arbeiders betrokken bij het incident sterven later in het ziekenhuis aan hun verwondingen.
9 augustus 2004: Vier arbeiders komen om en zeven anderen lopen ernstige brandwonden op na een lek waarbij niet-radioactieve stoom vrijkomt in een centrale in Mihama, 350 kilometer ten westen van Tokio. Het is het dodelijkste nucleaire incident in Japan.