Wetenschap & techniek

„Ik verwacht geen tweede Tsjernobyl in Japan”

BORSELE (ANP) – De aardbeving in het noorden van Japan heeft vrijdag brand veroorzaakt in een Japanse kerncentrale. Het gaat om het complex Onagawa. Drie vragen aan Jan Wieman, splijtstofcyclusmanager bij de kerncentrale Borssele in Zeeland, over kerncentrales.

11 March 2011 14:17Gewijzigd op 14 November 2020 14:03
Foto ANP
Foto ANP

De getroffen centrale in Japan is volgens de overheid in Tokio een kokendwaterreactor. Wat is dat?

Wieman: „Bij een dergelijke reactor wordt water aan de kook gebracht. Die radioactieve stoom komt in een turbinegebouw terecht en drijft daar een machine aan. Daarmee wordt stroom opgewekt. In de hal zijn allerlei brandbare materialen, zoals olie. Bij een brand in een kokendwaterreactor moet je dan ook rekening houden met de aanwezigheid van radioactieve stoffen. Bij ons is dat overigens niet het geval. Wij hebben de reactor gescheiden van de turbine. Er is in Borssele dus een extra barrière.’

Wat kan er in Japan gebeuren?

„Ik weet niet precies wat daar nu aan de hand is, dus ik kan er niet heel veel over zeggen. Over het algemeen heeft Japan heel hoge veiligheidsstandaarden; het is een ontwikkeld land. De kernreactor is waarschijnlijk zo ontworpen dat er geen hoogradioactieve stoffen naar buiten kunnen komen.”

Dus we hoeven niet bang te zijn voor toestanden zoals bij Tsjernobyl in 1986?

„Dat was totaal anders. De reactor in Tsjernobyl was gemaakt van een brandbaar materiaal, grafiet. Ooggetuigen vergeleken de brand met een barbecue. We moeten afwachten wat de situatie in Japan nu is, maar ik verwacht geen tweede ‘Tsjernobyl’.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer