Politiek

Veel vragen Kamer over prikpil

DEN HAAG – De Tweede Kamer ziet veel haken en ogen aan het voorstel om ouders die aantoonbaar opvoedingsonbekwaam zijn via de rechter verplicht anticonceptie op te leggen, zoals de PvdA voorstaat.

Redactie politiek
11 March 2011 11:14Gewijzigd op 14 November 2020 14:03
Foto ANP
Foto ANP

Donderdag sprak een deel van de vaste Kamercommissie van volksgezondheid met hulpverleners en juristen over dit plan.

CDA, SP, D66 en GL zijn sceptisch over de zogeheten verplichte prikpil en willen eerst nader in kaart gebracht hebben of het hulpverleners daadwerkelijk ontbreekt aan alternatieven. VVD, PVV en CU voelen hoe dan ook weinig voor de maatregel.

PVV-Kamerlid Dille vreest dat het voorstel een lapmiddel is, omdat juist de categorie vrouwen voor wie de PvdA de maatregel beoogt de prikpil domweg zal weigeren. VVD’er Van Miltenburg is bezorgd dat ouders die zich in de opvoeding eenmalig te buiten gingen op termijn kunnen worden uitgesloten van het ouderschap.

Van de hulpverleners opperde vooral directeur De Vries van MEE-Nederland forse bezwaren. Dat hulpverleners een procedure voor een prikpil in gang kunnen zetten, is volgens hem desastreus voor de vertrouwensband met opvoedingsonbekwame ouders. „Bovendien blijkt achteraf vaak dat lang niet alle mogelijkheden van de vrijwillige hulpverlening zijn benut”, aldus De Vries.

De overige genodigden spraken zich uit voor de prikpil, maar met tal van mitsen en maren. Directeur Kalsbeek van de Amsterdamse jeugdzorginstelling Altra, samen met oud-kinderrechter Van der Reijt de grootste voorstander, merkte op dat de prikpil nooit preventief mag worden toegediend, maar pas als ouders bewezen ongeschikt zijn voor het ouderschap, bijvoorbeeld doordat ze al keer op keer door de rechter uit de ouderlijke macht moesten worden ontzet.

Directeur Sprokkereef van Bureau Jeugdzorg Utrecht wil de verplichte prikpil reserveren voor zwaar alcoholverslaafde vrouwen die kind na kind met een foetaal alcoholsyndroom dreigen te baren. „De schade ontstaat al vroeg in de zwangerschap en tot aan de 24e week kan een moeder in Nederland geen dwangbehandeling worden opgelegd.” Voor ouders die hun kind direct na de geboorte dreigen te mishandelen, denkt Sprokkereef aan verplichte adoptie, meteen na de bevalling. De maatregel kan al voor de zwangerschap worden aangekondigd, aldus de directeur.

In Nederland komen jaarlijks zo’n 14.000 kinderen onder toezicht van een voogd, gevolgd door een uithuisplaatsing. In ongeveer 15 procent van de gevallen, dus zo’n 2000 keer, gebeurt dat met spoed.

Wanneer de Kamercommissie de discussie over de prikpil vervolgt, is nog niet bekend.

Politiek redacteur Addy de Jong op GrootNieuwsRadio

Opvoedingsonbekwame ouders

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer