Wetenschap & techniek

„Duurzame economie kent geen afval meer”

DEN HAAG – Ook zonder fossiele brandstoffen kan de wereld zich prima bedruipen. De zon alleen levert al ruimschoots voldoende energie. Bovendien kent een duurzame economie geen afval meer; dat is dan een nuttige grondstof geworden.

11 March 2011 08:56Gewijzigd op 14 November 2020 14:02
Ook zonder fossiele brandstoffen kan de wereld zich prima bedruipen. De zon alleen levert al ruimschoots voldoende energie. Bovendien kent een duurzame economie geen afval meer; dat is dan een nuttige grondstof geworden.  Foto ANP
Ook zonder fossiele brandstoffen kan de wereld zich prima bedruipen. De zon alleen levert al ruimschoots voldoende energie. Bovendien kent een duurzame economie geen afval meer; dat is dan een nuttige grondstof geworden. Foto ANP

Dat betoogden verschillende sprekers gistermiddag bij de presentatie van het rapport van het Rathenau Instituut ”Naar de kern van de bio-economie” in Den Haag.

„Het doel van deze planeet lijkt wel het produceren van zo veel mogelijk afval”, zo schetste Huub de Groot, directeur van Biosolar Cells, de huidige situatie. „Bekijk je satellietbeelden van ruimtevaartorganisatie ESA, dan schrik je echt.” De Groot zou dat afval liever gebruiken als nuttige grondstof.

Daarnaast bepleit hij het gebruik van zonne-energie. Badinerend: „Er zijn mensen die denken dat de zon nog maar 6000 jaar oud is, maar wij weten beter.” Hilariteit. „De zon stuurt al miljarden jaren enorm veel energie naar de aarde. Er is genoeg zon. Daar moeten wij gebruik van maken.”

Het huidige energiegebruik wereldwijd verdubbelt in 2020, becijferde de directeur van Biosolar Cells. „De zon alleen kan deze hoeveelheid al gemakkelijk leveren.”

Om de zonne-energie te oogsten, zijn volgens De Groot kunstmatige planten –een soort zonnecellen– nodig, al of niet genetisch aangepaste cellen of planten. Volgens hem is daarin nog veel winst te boeken. „Alleen al de zonne-energie die planten opslaan, kan met een factor 200 omhoog.”

Iemand die daar volop mee bezig is, is René Wijffels, hoogleraar bioprocestechnologie van de Wageningen Universiteit. Voor hem doen algen het werk.

„Gemiddeld bevatten algen 20 tot 60 procent olie. Dat betekent dat een hectare algen 80.000 liter olie per jaar kan opleveren. Vergeleken met palmolie –zo’n 6000 liter– is dat veel.”

De algen groeien in gewoon zeewater en kosten geen landbouwgrond of voedingsstoffen. Behalve olie –waarvan biodiesel gemaakt kan worden– leveren ze veel waardevolle bijproducten, zoals eiwitten, zuivere zuurstof en grondstoffen voor medicijnen. Deze duurdere producten maken de algenkweek rendabel, stelde Wijffels. „Van 40 cent voor een liter algenolie kun je niet rondkomen.”

Als alle transportbrandstof voor de EU door algen geproduceerd moet worden, is een oppervlakte nodig ter grootte van Portugal, aldus Wijffels. „De potentie binnen de EU is er.”

Toch zal het nog wel even duren voordat er massaal op algenolie gereden zal worden. De hoogleraar schat nog tien tot vijftien jaar nodig te hebben om de algenkweek commercieel aantrekkelijk te maken.

De belangstelling vanuit het bedrijfsleven is in ieder geval groot en het maatschappelijk draagvlak groeit, concluderen de auteurs van het rapport van het Rathenau Instituut.

Om een groene economie van de grond te tillen, is meer nodig. Het instituut pleit voor één minister van Duurzaamheid. Ook moet het begrip duurzaamheid scherper omschreven worden. Dan kan voorkomen worden dat de productie van biobrandstoffen ten koste gaat van voedselgewassen.

www.algaeparc.com

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer